Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Какао

Какао Zdravoslovno.com Архив

Д-р Райна Стоянова – експерт по хранене към Fine Line представя подробно някои супер храни, специално за Zdravoslovno.com. Oпитайте тяхното вълшебно въздействие върху организма и ги използвайте редовно във вашето ежедневно меню.

Какаото – древното злато

Популярни имена: theobroma cacao (латински), cacao, cocoa, chocolate, xocolatl (ацтекски), какао, шоколад

Така познатият и любим шоколад всъщност е ... какао. Всички видове шоколад се правят от какаови зърна (какаови бобове). Самото какао е семе (ядка) на плода на дърво, растящо в Централна и Южна Америка, даващо плод целогодишно.

Интересни факти за какаото

Какаовите зърна са били дотолкова почитани от маите и ацтеките, че това е било тяхното "кафяво злато" или с други думи използвали са ги като разменна единица.
От много векове какаовите плодове служат за храна на населението в Бразилия. Продуктите на какаото са пренесени в Европа през XVI в. от испанците. Испанският конквистадор Кортез пише за него в своя дневник: "Божествена напитка, която създава издръжливост и побеждава умората. Само чаша от тази ценна напитка позволява на човек да върви по цял ден без храна". А шведският учен Карл Линей смятал какаото за толкова важно, че нарекъл рода и видовете на дървото "храната на боговете".

Съдържание и полезни свойства

Какаото съдържа множество хранителни вещества и елементи, необходими на нашето тяло, сред които: антиоксиданти, магнезий, желязо, хром, манган, цинк, мед, витамин С, Омега-6 мастни киселини, фенилетиламин (ФЕА), анандамид, триптофан, серотонин, фибри, метилксантини: кофеин и теобромин.

Изследванията показват, че какаото съдържа най-високата концентрация на антиоксиданти от всички съществуващи храни. На единица тегло то има повече антиоксиданти, отколкото червеното вино, сините боровинки,  наровете и годжи бери, взети заедно. Антиоксидантите осигуряват защита на нашата ДНК от увреждане на свободни радикали (образуващи раковите клетки).

В какаото се намират и фенилетиламини (ФЕА) – клас химически съединения, които произвеждаме в нашия организъм, когато сме влюбени. Освен това  ФЕА играят роля и за увеличаване на концентрацията, но е добре да се има предвид, че високата температура (топлинната обработка на какаовите зърна) може да доведе до разрушаването им.

Какаото е и единственото растение, в което е открит анандамид – канабиноиден ендорфин, познат като "химикал на блаженството", тъй като се освобождава, когато се чувстваме добре, както и след физическо натоварване.

Любопитно е да се отбележи, че какаото е бедно на кофеин. Затова пък е богато на теобромин – вещество, близко по химически състав на кофеина, но без да играе ролята на стимулант на нервната система. Теоброминът спомага сърдечната дейност и е ефективно антибактериално вещество, което убива streptococcus mutans (микроорганизми, които причиняват кариес).

Съвети за консумацията на какао

За да се запазят всички полезни вещества, съдържащи се в какаото, е препоръчително то да се консумира сурово и без да го подлагаме на термична обработка. Можете да добавяте счукани какаови зърна или какао на прах към вашата напитка или овесена закуска, да поръсвате с него вашите десерти или просто да консумирате сурови какаови зърна сутрин, за тонус през деня.

Виж още: Супер храни