Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Орехи

Орехи Снимка: Zdravoslovno.com

Орехът е широколистно дърво, широко разпространено на Балканите, в югоизточна и централна Азия до Хималаите и югозападен Китай. „Орехи“ се наричат и ядките на дървото.
Орехът достига височина 20-40 м и диаметър до 2 м. Има право стъбло и гъста и широка неправилна корона. Цъфти в края на април и началото на май.

Как да ги избирате

Орехите се продават най-често обелени, в насипно състояние или пакети. Ако купувате такива, огледайте ги внимателно за бели на вид стърготини. Това най-често е знак, че са стари или зле съхранявани. Ако се изкушите да купите орехи с черупки, имайте предвид, че неправилно съхранявани те бързо се развалят при излагане на влага, топлина или слънчева светлина. Обвивката им трябва да е хрупкава. Избягвайте онези орехи, които са меки или гранясали. Необходимо е да се подбират тези, които се усещат тежки за големината им. Техните черупки не трябва да са напукани, продупчени или оцветени, като често това е признак за развитие на мухъл.

Съхранение

Поради високото си съдържание на полиненаситени мазнини, орехите са изключително нетрайни и трябва да се внимава при тяхното съхранение. Орехи с черупки трябва да се съхраняват в херметично затворен контейнер в хладилник, където те ще се запазят в продължение на шест месеца или във фризер, където ще се запазят до една година. Орехите без черупки е за предпочитане да се съхраняват в хладилник, където ще останат свежи в продължение на шест месеца.

Употреба

Орехът е една от незаменимите ядки в сладкарството. Той е и задължителна добавка в таратор, кьопоолу, разбит хайвер или в пълнежа на никулденския шаран.

Хранителна информация

•    богати са на витамините В1, В6, В9 и витамин Е,
•    изключително богати са на минералите магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк и йод,
•    добър източник на фибри,
•    маслото съдържа 86% ненаситени мастни киселини,
•    протеините им са много богати на аминокиселината триптофан,
•    сушените орехи имат репутация на леко леко разхлабваща храна.

В 100 г орехи се съдържат:

 Източник: www.nutritiondata.com
  % от необходимата дневна стойност
Калории 654  
Калории от мазнини 546  
Мазнини 65 гр 100%
 В т.ч. наситени мазнини 6 гр 31%
Холестерол 0 мг 0%
Натрий 2 мг 0%
Въглехидрати 14 гр 5%
В т.ч. растителни влакна 7 гр 27%
Захар 3 гр  
Протеини 15 гр  
Витамин А   0%
Витамин С 2%
Калций   10%
Желязо 16%

Виж още: Супер храни