Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Кестени

Кестени Снимка: Wikipedia

Кестените могат да се пекат и да се ядат подобно на всички други видове ядки. Те са чудесна добавка към Коледната пуйка и се комбинират добре с обикновено или брюкселско зеле. За разлика от другите видове ядки, кестените са много ниско калорични (1 грам мазнини в 7 кестена).

Как да им махнете кората

С помощта на остър нож направете по един разрез от плоската страна на всички кестени. Обелете кората и изпечете вътрешността.

Инструкции за приготвяне

Печене на фурна (препоръчва се, когато кестените ще се ядат самостоятелно)

Загрейте фурната до 200 градуса. Махнете корите, както е указано по-горе. Наредете ги на един пласт върху плоска тава и ги печете 10 мин. Обелете ги с помощта на малък остър нож. Готови са за консумация. Яжте ги, докато са още много горещи: тогава са най-вкусни.

Печене на микровълнова фурна (препоръчва се, когато кестените ще се използват в рецепта)

Махнете корите, както е указано по-горе. Подредете ги на един пласт в плитка и достатъчно голяма чиния. Печете ги на най-висока степен: 250 гр - 6 мин, 500 гр  - 8 мин.

Ползи за здравето 

 1. Кестените не съдържат глутен и това ги прави подходяща храна за хора, страдащи от целиакия (непоносимост към глутен). Това е причината, поради която много безглутенови храни съдържат именно кестени.
 2. Кестените представляват мощен антиоксидант със своето високо съдържание на витамин С. В действителност, кестените са единствените представители от групата на ядките, които съдържат изобщо витамин C.
 3. Кестените са с високо съдържание на въглехидрати (48-53 грама на 100 грама кестени) и то сложни, което означава, че те по-бавно се усвояват от организма. Това спомага да се поддържат едни постоянни енергийни нива в сравнение с тези при простите въглехидрати.
  Те осигуряват 195-245 калории на 100 грама, най-вече от високото съдържание на въглехидрати (според проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry.
 4. Понижават нивата на холестерол в кръвта.
 5. Богати са на фолиева киселина.
 6. Кестените са с ниско съдържание на оксалатни съединения, образуващи камъни в бъбреците, с по-малко от 85 mg на 100 г, в сравнение с другите ядки.

Хранителна информация

 • Кестените съдържат лимонена, ябълчена и млечна киселина, както и значително количество лецитин. Лецитинът подпомага паметта, бори се със стреса, засилва метаболизма и се явява профилактичен способ при сърдечно-съдови болести.
 • Сред минералите се откроява съдържанието на калий, натрий, фосфор, калций, магнезий, желязо, флуор и силиций в кестена. 
 • Кестените са бедни на калории ядки и същесвременно богати на витамин С
 • Съдържат значително количество фолиева киселина.

100 грама печени кестени съдържат:

 Източник: www.nutritiondata.com
  % от необходимата дневна стойност
Калории 245  
Калории от мазнини 18  
Мазнини 2 гр   3%
 В т.ч. наситени мазнини 0 гр   2%
Холестерол 0 мг   0%
Натрий 2 мг   0%
Въглехидрати 53 гр   18%
В т.ч. растителни влакна 5 гр   20%
Захар 11 гр  
Протеини 3 гр  
Витамин А     0%
Витамин С     43%
Калций     3%
Желязо     5%

Виж още: Супер храни