Калкулатор Индекс на телесна маса (BMI)

см
кг

Вашият Индекс на телесна маса е [[ bmi ]] - [[ status_text ]]


Какво е Body Mass Index?

BMI е показател, който използва височината и теглото на човек, за да изчисли мазнините в организма (при възрастните индивиди). Хора с BMI от 26 до 27 обикновено са носителни на умерен риск за здравето си. BMI със стойности над 30,0 се разглежда като наднормено тегло. Още по-високите стойности са индикатор за висок риск и наличие на допълнително здравни проблеми. Сърдечно-съдовите заболявания, диабетът и високото кръвно налягане са все болести свързани с наднорменото тегло. Хората, които са с тегло над нормалните граници, но които не са застрашени от други фактори за здравето (като например високо ниво на холестерола в кръвта и др.) трябва да се хранят здравословно и да правят упражнения, за да не увеличат килограмите. За хората с наднормено тегло и други здравни рискове се препоръчва колкото е възможно по-бързо махане на излишните килограми. Но преди да се започне каквато и да е програма (спортна или за премахване на излишните килограми), необходим е консулт с личния лекар или друг здравен професионалист. При BMI равен на 24 или по-малко се приема, че теглото е в нормални граници и не е опасно за здравето ни. За стойности от 25,0 до 29,9, теглото вече се определя като наднормено. За хора с BMI в границите 25,0 - 34,9, и с обиколка на талията съответно над 102 см при мъжете и 88 см при жените, се смята, че рискът от здравословни проблеми е особено висок.

BMI и обиколката на талията едновременно могат да се използват като показатели, определящи наднормеността и риска от различни болести. Високите стойности на обиколката на талията се асоциират с увеличен риск индивидът да заболее от диабет, хипертония и болести на сърдечно-съдовата система и когато BMI е със стойности между 25,0 и 34,9. (Ако BMI е по-висок от 25,0 това говори за наднормено тегло, а когато индексът е по-голям от 30,0 - високо рисково наднормено тегло). Обиколката на талията може да се използва като показател при тези хора, които се категоризират с нормално или наднормено тегло според BMI (например спортист с увеличена мускулна маса има BMI по-голям от 25,0 - определяйки го според скалата на BMI като човек с наднормено тегло - но измерването на талията може по-точно да определи, че спортистът (разбира се) е с нормално телосложение и много по-малък риск от заболявания). Промяната в обиколката на талията индикира изменение на мазнините в областта на корема. Увеличаването на коремните мазнини от своя страна се асоциира с увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания.


Следващата таблица ще ви помогне да определите какви са рисковете за здравето според индивидуалните ви показатели за BMI и обиколката на талията.

Класификация на наднормерното тегло, обиколката на талията и свързания с тях риск от заболявания

      Риск за заболеваемост* в зависимост от теглото и обиколката на талията
  BMI
(kg/m2)
Клас
наднормено тегло
Мъже < 102 см
Жени < 88 см
Мъже > 102 см
Жени > 88 см
Под нормата <18,5   - -
Нормално 18,5-24,9   - -
Наднормено 25,0-29,9   Нарастващ Висок
Много наднормено 30,0-34,9 I Висок Много висок
  35,0-39,9 II Много висок Много висок
Изключително наднормено >40,0 III Изключително висок Изключително висок

* Рискът е по-висок при хора страдащи от диабет, хипертония и сърдечно-съдови заболявания.
* При нормално тегло, промяната само в обиколката на талията към по-високи стойности може да доведе до увеличаване риска за здравето.
Източник: Национален институт по кардиология, пулмология и хематология, САЩ


За контакт, пишете ни на: [email protected]