Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Зехтин

Зехтин Снимка: Zdravoslovno.com

Зехтинът е най-здравословната и най-бедна на калории мазнина

От дълбока древност маслиновото дърво е извор на очарование, възхищение и магическо обаяние. Сокът от неговите плодове – зехтинът – е изконен символ на здраве, дълголетие и красота. Неслучайно Омир го нарича "течно злато".

Системната консумация на зехтин предпазва от редица заболявания на сърдечно-съдовата система, стомашния тракт, намалява риска от рак. Той се използва като лечебно средство при изгаряния, за пречистване стомаха, уморени крака, за снижаване на високо кръвно налягане, срещу колики, при ухапване от насекоми, намалява  риска от исхемична болест, срещу запек, при бъбречни болки, мазоли, като слабително средство.

Класификация на зехтина:

 • Extra Virgin - е маслиново масло с най-високо качество, получено при пресоване на маслините, като се използват само механични средства; произведен е в резултат на първото студено извличане при температура не по-висока от 27 градуса. Не съдържа рафинирано масло.
 • Virgin - това е продуктът от вторичното студено пресоване на маслиновата каша, след като от нея е бил извлечен екстра върджин зехтина. Също не е химически рафиниран и е чист продукт, но с малко по-високи нива на киселинност (до 3%).
 • Olive Oil /маслиново масло, обикновен зехтин/ - смес от рафинирано масло и Extra virgin.
 • Pomace /на български помас, помаче/ - най-нискокачествен, с най-ниско съдържание на полифеноли. Получава се чрез рафиниране на остатъчните продукти от студеното пресоване на маслината. Но той е несравним като качествени показатели и полезни съставки със зехтин екстра върджин, защото при технологията на подгряване се губят ценните свойства. Остава само ароматът на маслините.

Качественият зехтин е студено пресованият (Extra Virgin), съдържащ 10% линолева и 80% олеинова киселина, богат е на витамините A, E и D, фосфор, желязо. Олеиновата киселина намалява лошия холестерол и увеличава добрия. Студено пресованият зехтин се усвоява 100% (за сравнение, слънчогледовото олио се усвоява 83%, а сусаменото -  57%). Един литър зехтин се получава от около 5 кг маслини.

Употреба

 • Ако ще използвате зехтин за пържене или сотиране, изберете обикновен зехтин. Ако ще го използвате за салатен дресинг или марината, изберете екстра върджин или върджин зехтин. 

Extra virgin е идеалният зехтин за сурови ястия, защото е запазил всичките си биологични свойства. С него може да полеете салати, препечена филийка или сухар, сварени заленчуци; да го смесите с лимонов сок или да го използвате като съставка към сосовете. Този зехтин е походящ и за леки ястия. Може да се прибави към края на готвенето на печени или варени меса, риби, яйца, салати с варени или пресни зеленчуци и ястия, приготвени без доматен сос.

 • Ако се използва за готвене, не бива да се загрява силно.
 • Ароматен зехтин за подправка на салати се получава, когато в бутилката се натопят клончета от розмарин или мащерка, салвия (градински чай), риган или малки люти чушки.

Хранителна информация

  В 1 с.л. (14 грама) зехтин се съдържат:

   Източник: www.nutritiondata.com
    % от необходимата дневна стойност
  Калории 119  
  Калории от мазнини 119  
  Мазнини 14 гр 21%
   В т.ч. наситени мазнини 2 гр 9%
  Холестерол 0 мг 0%
  Натрий 0 мг 0%
  Въглехидрати 0 гр 0%
  В т.ч. растителни влакна 0 гр 0%
  Захар 0 гр  
  Протеини 0 гр  
  Витамин А   0%
  Витамин С   0%
  Калций   0%
  Желязо   0%

  Виж още: Супер храни