Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Бразилски орех

Бразилски орех Снимка: Zdravoslovno.com

Бразилският орех е с много високо съдържание на мазнини (повечето от които са "добри", т.е. ненаситени).  Той е особено хранителен и съдържа най-голямо количество от антиоксидантния минерал селен, (който защитава тялото от действието на свободните радикали и изпълнява антиракова функция).  Вероятно заради съдържанието на селен, бразилският орех може да бъде полезен и в борбата срещу проблеми с простатата, които по-често засягат мъже на възраст над 40 г.  В допълнение, консумацията на селен подпомага хората да се чувстват добре и в добро настроение, за разлика от ниското съдържание на този минерал в организма, което може да се прояви чрез раздразнителност,  депресия и умора. 

Тези ядки са добър източник на протеини за вегетарианците и веганите, тъй като съдържат повече протеини дори и от яйцата.  

Бразилският орех вирее некултивиран в тропическите гори на Амазония и е бил свещен за древните племена. Ядките растат на гроздове по двайсетина в голям плод с твърда черупка, наподобяваща кокосов орех. Когато узрее, черупката пада на земята. Ядките се сушат на слънце и се мият, преди да се подготвят за износ и продажба. 

Приложение

Поради високото съдържание на протеини, шепа сурови ядки от бразилски орех са достатъчни за засищаща закуска. Може да се консумират смлени, като част от гранола, добавени към прясно мляко или масло, както и към пържени зеленчуци и салати, като екстра доза протеини.  

Съхранение и Употреба

Съхранявайте бразилските орехи на сухо и проветриво място, най-добре в стъклен затворен съд и не повече от няколко месеца.

Консумирайте пресните ядки като лека закуска (snack) между основните хранения, в комбинация с мюсли или други видове зърнени закуски, или ги използвайте за поръсване на разнородни ястия.

Ползи за здравето

Бразилският орех притежава изключителни имуностимулиращи качества! 

Тази ядка е сред най-добрите източници на селен - антиоксидантен минерал, който стимулира имунната реакция на антителата в организма и предотвратява туморните и сърдечните заболявания, както и преждевременното стареене.  Той е ключов елемент за функциите на глутатиона, потиска натрупването на свободни радикали и развитието на тумори. 

Бразилският орех е пълен с витамин Е, който заедно със селена повишава естествените съпротивителни сили на организма. 

Ядката съдържа и други важни минерали, като магнезий и желязо, и е отличен източник на омега 6 мастни киселини, които потискат възпалителните процеси, улесняват храносмилането и подобряват състоянието на кожата.  


Бразилски орех
Снимка: www.healthline.comБразилски орех


Хранителни съставки: 

Хранителна информация

100 грама бразилски орех съдържат: 

 Източник: USDA
 
Калории 659 KCal
Мазнини 66 гр
 В т.ч. наситени мазнини 15 гр
Холестерол 0 мг
Натрий 3 мг
Въглехидрати 12 гр
В т.ч. растителни влакна 8 гр
Захар 2.3 гр
Протеини 14.32 гр
Магнезий 376 мг
Желязо 2,4 мг
Селен 1917 мкг
Калций 160 мг

ВИЖ ОЩЕ: 

>>> МАЗНИНИ

>>> МИНЕРАЛИ

>>> ОРЕХИ

>>> КОКОС

>>> СУПЕР ХРАНИ