Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Броколи

Броколи Снимка: Zdravoslovno.com

Роднина са на зелето, брюкселското зеле и карфиола. Този смарагдово-зелен зеленчук расте на стегнати гроздове върху здрави, годни за ядене, стъбла.

Как да ги избирате


Търсете малки стегнати гроздове, тъмно зелени  или с лилав отенък. Избягвайте пожълтели броколи, такива с разтворени гроздове или с дебели и твърди стъбла, както и влажни броколи.

Съхранение


Съхранявайте ги в хладилник до 5 дни, поставени в найлонов плик, без да ги миете преди това.


Употреба

  • За да запазите ценните съставки на броколите, използвайте ги колкото се може по-скоро след покупка, и ги приготвяйте за кратко време, за да останат хрупкаво-нежни.
  • Използвайте целия зеленчук, включително и стеблата, просто отрежете около 2 см от основата.
    •    При варене обелете стеблата, за да достигнете до по-нежната зелена част. Така розетките и стеблата ще се сварят еднакво.
  • При пържене на много силен огън, начупете горната част на по-малки парчета, а стеблата нарежете на парченца. Не е необходимо да ги белите.
  • Приготвяйте ги на пара или в микровълнова фурна.
  • За да ги включите в салата, сварете ги и веднага ги охладете в купа с ледена вода,  за да запазите цвета ярък. Гарнирайте ги с любимия си салатен дресинг или със зехтин и лимонов сок. (Лимоновият сок ще ги избели, ако не се консумират скоро.) 
  • Сервирайте ги сурови, с маргарин и свежи подправки.

Ползи за здравето 

Броколите са мощно оръжие срещу болестите! Те притежават уникална съвкупност от хранителни съставки.

Броколите са наситени с антиоксиданта витамин С, който е от особено значение за имунитета. Съдържат и голямо количество каротиноиди, важни за тимусната жлеза, регулираща имунната система. Освен това притежават завиден запас от витамини от В-групата, необходими за поддържането на нервната система. Броколите съдържат и сулфорафани - мощни антиканцерогенни вещества, предотвратяващи развитието на тумори. Богати са и на фибри, подпомагащи работата на храносмилателната система, а прочистващите им свойства оказват благотворно влияние върху черния дроб. 

Консумирайте броколи 2-3 пъти седмично, за да избегнете туморни и сърдечни заболявания, както и простуди.

Хранителна информация 

  • Витамин В3, витамин В5, витамин С, витамин Е, фолиева киселина, бета-каротин, калций, желязо, цинк, сулфорафани, фибри. 

Една порция средно голям зеленчук (148 гр) съдържа:

    % от необходимата дневна стойност
Калории 50  
Калории от мазнини 5  
Мазнини 0.5 гр 1%
 В т.ч. наситени мазнини 0.5 гр 0%
Холестерол 0 мг 0%
Натрий 70 мг 3%
Въглехидрати 9 гр 3%
В т.ч. растителни влакна 4 гр 16%
Захар 3 гр  
Протеини 4 гр  16%
Витамин А   10%
Витамин С   200%
Калций   6%
Желязо   4%

Виж още: Супер храни