Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Резенѐ, див копър, фенел

Резенѐ, див копър, фенел Снимка: Zdravoslovno.com

Билката фенел (Foenīculum) е цъфтящо многогодишно растение от семейство Umbrella (Apiaceae) с жълти цветове и перести листа. Принадлежи към семейството на морковите. Растението е местно за бреговете на Средиземно море, но е широко натурализирано в много части на света, особено на сухи почви в близост до морския бряг и по речните брегове.

Дивият копър е ароматна билка, която обикновено се използва в готвенето, най-често в средиземноморската и индийската кухня. Растението е известно със своите ползи за здравето и своето здравословно хранително съдържание.Хранителна информация (за 100 грама пресен фенел):

  • Калории: 31 ККал
  • Въглехидрати: 7,3 грама
  • Фибри: 3,1 грама
  • Захари: 3,9 грама
  • Протеини: 1,2 грама
  • Мазнини: 0,2 грама

Витамини и минерали:

  • Витамин С: Копърът е добър източник на витамин С, който е важен за имунната система и здравето на кожата.
  • Калий: Дивият копър съдържа калий, който е от съществено значение за работата на сърцето и мускулите.
  • Фолиева киселина: Важна за деленето на клетките и е особено важна съставка по време на бременност.
  • Калций: Растението фенел осигурява малко количество калций, важен за здравето на костите.

Ползи за здравето

Работи за добро храносмилане: Резенето е известно със своите храносмилателни свойства. Може да облекчи лошо храносмилане, подуване на корема и да предотврати появата на газове. Дъвченето на семена от копър след хранене е обичайна практика в много култури за подпомагане на храносмилането.


Притежава антиоксидантни свойства: Растението съдържа антиоксиданти като витамин С и други съединения, които помагат защитата на клетките от увреждане, причинено от действието на свободните радикали. Това може да допринесе за по-добро здраве като цяло и да намали риска от хронични заболявания.


Действа противовъзпалително: Фенелът притежава противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото, което е свързано с различни хронични състояния.


Грижи се за здравето на сърцето: Фибрите, калият и фолиевата киселина, съдържащи се в дивия копър могат да допринесат за здравето на сърцето, като помагат за понижаване на кръвното налягане и намаляват риска от сърдечни заболявания.


Регулира теглото: Резенето е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което може да подпомогне процеса за понижаване на теглото чрез насърчаване усещането за ситост и намаленият прием на калории.


Работи за здрави кости: Въпреки че резенето не е богат източник на калций, то все пак допринася за дневния ви прием на калций, който е от съществено значение за поддържането на здрави кости.


Подпомага дихателната система: Някои хора използват чай от фенел, за да облекчават симптомите при респираторни заболявания като кашлица и бронхит.


Облекчава менструалния цикъл: Копърът традиционно се използва за облекчаване на менструален дискомфорт и спазми по време на месечния цикъл при жените.

Крем супа с резене (фенел)
>>> Рецепта за крем супа с резене и свежи подправки - веган I палео I без алергени I без млечни съставки Крем супа с фенел

Следва да се отбележи, че докато резенето е мощна здравословна храна, индивидуалните реакции на всеки организъм могат да варират и съответно тази билка не е заместител на медицинско лечение.
Фенелът може да бъде включен в една здравословна диета по най-различни начини, най-често в салати, супи или като гарнитура. Семената се използват и за приготвяне на чай или като подправка в кулинарията.
Но ако имате специфични здравословни проблеми, винаги е добрe да се консултирате със здравен специалист, преди да направите значителни промени в диетата си, в т.ч. да използвате резене (див копър, фенел) за медицински цели.


Виж още:
>>> Супер храни
>>> Копърът като билка :: Действие и приложение