Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Грах

Грах Снимка: Zdravoslovno.com

Пресният зелен грах е един от най-богатите източници на желязо и много добър източник на витамин В1 (тиамин).

Желязото може да помогне за предотвратяване на анемия, докато тиаминът е необходим за преобразуването на храната в енергия и пази сърцето и нервната система здрави. 

Съдържанието на разтворими фибри в граха е високо. Ттова го прави добър избор за диабетиците, защото храната освен, че забавя освобождаването на енергия, но също и стабилизира нивата на кръвната захар в организма.  Фибрите защитават сърцето като редуцират нивата на холестерол в кръвта. 

Зеленият пигмент в граха, наречен хлорофилин помага в борбата срещу рака, тъй като освобождава тялото от свободните радикали.

Растителните хормони,  лигнани, се счита, че защитават срещу онези видове рак, които са хормоно-зависими, както и че помагат при проблеми в следствие настъпването на менопауза. 

Каротеноидите лутеин и зеаксантин се грижат за здравето на очите, а фолиевата киселина защитава срещу родови дефекти и предпазва от болести на сърцето. 

Съхранение и консумация

Пресният грах следва да се съхранява в хладилник, за да се запазят неговите текстура, аромат и хранителни съставки. Разбира се, най-добре е да се консумира веднага в деня на неговата покупка, ако е закупен пресен.

Замразеният грах е също толкова добър източник на ценни хранителни вещества, дори и по-добър източник, що се касае до съдържанието на витамин С в него.  

Шушулките на граха не се консумират.  

Хранителна информация

В 100 грама замразен зелен грах се съдържат: 

 Източник: www.myfitnesspal.com
 
Калории 77 KCal
Мазнини 0 гр
 В т.ч. наситени мазнини 0 гр
Холестерол 0 мг
Натрий 112 мг
Въглехидрати 14 гр
В т.ч. растителни влакна 4 гр
Захар 5 гр
Протеини 5 гр
Витамин А  41%
Витамин С 30%
Калций  2%
Желязо  9%

Виж още:
>>> Супер храни
>>> ЗАЩО ВИТАМИНИТЕ И МИНЕРАЛИТЕ СА ВАЖНИ?