Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Рукола

Рукола Снимка: Zdravoslovno.com

През последните години, екзотичната рукола (понякога причислявана за зеленчук, а понякога за подправка) се превърна в символ на изискания вкус.

Руколата представлява неповторима комбинация от ядков аромат с пикантни нотки и силна свежест на зеленина, което я прави идеална добавка към различни салати, пици, паста или други ястия от италианската кухня.

Eruca sativa  е характерна за Средиземноморския регион и носи репутацията на афродизиак още от древни времена. 

Внимание: Руколата не е култивирано глухарче!

Двете растения принадлежат към различни семейства (Кръстоцветни и Сложноцветни). Най-близкият роднина на руколата, известен в кулинарията е синапът (от който се приготвя горчицата). По-далечни са зеле, броколи, карфиол и ряпа.

Как се консумира?

Най-добре е да се консумира прясна, едро накъсана (за да не загубят листата своята свежест), овкусена със зехтин, балсамов оцет и пармезан.
Ако пикантността на зеленчука ви идва повече, използвайте само няколко листенца от него, като подправка към салата от марули или спанак. Задължително опитайте и в съчетание с различни средиземноморски продукти.

ползи за здравето

В руколата изобилстват разнородни хранителни съставки с мощно лечебно действие. Тя е отличен източник на витамин К - особено важен за здравето на костите.

Както повечето зеленолистни зеленчуци, руколата съдържа малко калории, но много ползи за здравето. Тя е богата на витамин С - мощен антиоксидант, предотвратяващ натрупването на токсини в организма и повишаващ устойчивостта му на вируси и други инфекции. Богата е и на бета-каротин, който организмът преработва в антиканцерогенния витамин А. Съдържа във висока концентрация сулфорафан - вещество с доказани антиканцерогенни качества. Те я добър източник и на фибри

Хранителен състав


В 100 гр свежа рукола се съдържат:

 Източник: www.nutritiondata.com
  % от необходимата дневна стойност
Калории 25  
Калории от мазнини 6  
Мазнини 0.7 гр 1%
 В т.ч. наситени мазнини 0 гр 0%
Холестерол 0 мг 0%
Въглехидрати 3.7 гр 1%
В т.ч. растителни влакна 1.6 гр 6%
Захар 2 гр  
Протеини 2.6 гр  
Витамин А  47%
Витамин С  25%
Калций  16%
Желязо  8%

Виж още:

>>> Супер храни
>>> сезонни храни през април