Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Киви

Киви Снимка: Zdravoslovno.com

Открито е в Китай преди повече от 700 години и първоначално е било познато като китайска ягода. По всяка вероятност името му произлиза от птицата киви, чиято родина е Нова Зеландия, където е и основният добив на плода. Кивито расте на лоза, подобно на гроздето. Кафявата мъхеста кожа скрива смарагдово зелено месо, покрито с много на брой мънички кафеви семенца, които се ядат. Някои казват, че вкусът му е комбинация от ягода и пъпеш, а други - касис, ягода, ананас и диня едновременно.

Как да го избирате

Избирайте твърди плодове без меки или мухлясали петънца по повърхността.

Съхранение

За да узрее, оставете го на стайна температура или го поставете в хартиен плик, докато не започне да поддава на натиск, подобно на праскова. Съхранявайте узрели киви в хладилник няколко дни.

Употреба

  • Чудесно е за закуска.
  • Добавяйте го към зърнени закуски, нарязано на парчета.
  • Използвайте го в салати.
  • От него става красива гарнитура за многа блюда.
  • Използвайте го пасирано като основа за плодови сосове.
  • Най-добре е да го обелите и нарежете на кубчета, ивици или резени. След като се измие добре, кожата също се яде, макар че е мъхеста, подобно кожата на праскова.
  • Кивито съдържа ензим, който предотвратява втърдяването на желатина; затова може да се използва само за украса на плодови десерти. Съдържа и ензим, който може да причини пресичане на прясното мляко.

ползи за здравето

Наричат го "плодът на здравето".  Полезен е за всички възрастови групи. Плодовете и сокът са целебни за хора, прекарали тежки инфекциозни заболявания, при преумора, нервно напрежение, простуда, магарешка кашлица, туберколоза. По-малкото съдържание на захароза позволява консумирането на киви и от диабетици.

Този екзотичен плод съдържа най-важните за човешкия организъм витамини - витамин С, витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин Е, витамин Р, целулоза, белтъчини, пектинови вещества, калий, калций, магнезий, желязо и пр.

Хранителна информация

  • Без натрий и холестерол
  • С ниско съдържание на мазнини
  • С високо съдържание на растителни влакна (фибри) и витамин С

Порция от две средно големи киви (148 гр) съдържа:

Източник: www.nutritiondata.com 
  % от необходимата дневна стойност
Калории 90  
Калории от мазнини 6  
Мазнини 1 гр 1%
 В т.ч. наситени мазнини 0 гр 0%
Холестерол 0 мг 0%
Натрий 4 мг 0%
Въглехидрати 22 гр 7%
В т.ч. растителни влакна 4 гр 18%
Захар 13 гр  
Протеини 2 гр  
Витамин А   3%
Витамин С   229%
Калций   5%
Желязо   3%

Виж още: Супер храни