Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Пъпеш

Пъпеш Снимка: Zdravoslovno.com

Пъпешите (Cucumis melo) са от семейството на кратуните, към което се отнасят и тиквите. Тези сладки и ароматни плодове са познати още от времето на древен Египет.

Отделните сортове пъпеши се различават по своята форма, структура на кората, цвят и най-вече - вкус. Цветовете варират от зеленикаво до жълто-зелено и не рядко плодът може да е оцветен в златисто, кремаво и да е с шарки/"мрежа". Популярни в страната и изцяло български са сортовете Медена роса (Honeydew, с тънка кора и зеленикава вътрешност), Видински коравици 21, Хибрид 1, Персийски 5, а сред най-известни по света са още сортовете Канталуп (Cantaloupe, с дебела кора) и Галия (Galia, овално елипсовиден със златисто-жълта кора, покрита с "мрежа"). Още информация в Уикипедия

Как да го избирате

Признаците на зрялост са различни при отделните сортове, но като цяло правилото е, че пъпешът трябва да поддава на лек натиск, като авокадо или праскова. Узрелият пъпеш има сладък аромат. Неузрелите пъпеши са тежки за своя размер и по тях липсват меки петна или натъртвания.

Съхранение

Съхранявайте пъпешите на стайна температура, докато узреят, а след това – в хладилник до 5 дни. След като се нареже, пъпешът трябва да се държи в хладилник, покрит с фолио, но не повече от 3 дни.

Употреба

  • Измийте и подсушете пъпеша отвън преди да го разрежете, за да предотвратите навлизането на бактерии в месестата част на плода.
  • Разрежете пъпеша наполовина, изгребете семето и го нарежете на малки парченца, за да го ядете с лъжица, или отстранете кората и го яжте нарязан на резени с вилица и нож.
  • Друг начин е да го сервирате на топки, които изгребвате с помощта на лъжица за сладолед.
  • За да приготвите лесно мезе, увийте парчета пъпеш с много тънки парчета шунка или салам.
  • Подправете парчета пъпеш с лимонов сок.
  • За да го сервирате като десерт, покрийте резени пъпеш с ванилов сладолед, поръсете леко с джинджифил. Или го наръсете с лешников или портокалов ликьор.

Хранителна информация

  • Отличен източник на витамин С.
  • Много добър източник на фитонутриенти/ каротеноиди, витамин Е, желязо, фибри и калий.
  • Оранжевите сортове са добър източник на витамин А, а зелените и белите сортове са с високо съдържание на калий.

Ползи за здравето

Всички видове пъпеши са с изключително богато съдържание на вода и ниско съдържание на калории. Сортовете Медена роса и Канталуп осигуряват витамин С , както и бета- и алфа-каротен, които в организма се превръщат във витамин А. Проучвания показват, че хората, чиято диета е богата на каротеноиди е по-малко вероятно да се разболеят от сърдечно-съдови болести и някои видове рак. (Източник: Списание National Geographic, "Superfoods. Eat your way to health and Longevity", Washington D.C. 2016)

В 100 грама пресен пъпеш (сорт Медена роса) се съдържат:

    % от необходимата дневна стойност
Калории 36  
Калории от мазнини 1  
Мазнини 0.1 гр < 1%
 В т.ч. наситени мазнини 0.1 гр < 1%
Холестерол 0 мг 0%
Натрий 18 мг < 1%
Въглехидрати 9.1 гр 3%
В т.ч. растителни влакна 0.8 гр 3%
Захар 8.1 гр  
Протеини 0.5 гр  
Витамин А   2%
Витамин С   51%
Калций   1%
Желязо   2%

Виж още: Супер храни