Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Зелена салата

Зелена салата Zdravoslovno.com Архив

Зелената салата е особено ценна през пролетта, тъй като именно тогава организмът ни изпитва по-силна нужда да си достави ценни витамини и минерали... а марулята притежава множество от тях - витамините А, В, С, D, E, както и лецитин, калциеви, железни и фосфорни соли.

Марулята е популярна съставка на салатите, не само заради страхотния си вкус, но и заради огромната полза за здравето на човек. Зелената салата е природен лечител, а освен това и естествен афродизиак! Тя подпомага дейността на стомашно-чревния тракт и активизирането на черния дроб. Успокоява нервите. Пречиства организма от токсини.

Листата на марулята са важен източник на витамин С, калий, калций, желязо и фосфор. Външните, тъмнозелени листа са по-хранителни на ценни вещества и антиоксиданти, отколкото вътрешните, бели и нежни листа. Салатата е полезна освен за прочистване на организма от токсините, така и за подобряване дейността на жлезите с вътрешна секреция.

Видове

  • Айсберг - стегнати глави и свежи, хрупкави, бледо-зелени листа с мек вкус.
  • Бостън - малки глави с меки, бледо-зелени листа и маслен вкус.
  • Биб- малки хрупкави глави и бледо-зелени листа с леко сладникав вкус.

Как да я избирате

Търсете свежи листа с ярък цвят. Избягвайте салати с потъмнели листа.

Съхранение

Не отделяйте листата, ако няма да ги използвате веднага. Можете да я съхранявате в хладилник до 1 седмица. Не съхранявайте салатата в близост до ябълки, пъпеши или круши. Тези плодове произвеждат етиленови газове, от които салатата потъмнява.

Докато я приготвяте за съхранение се уверете, че я измивате с ледено студена вода, която помага по-дълго време да се запазят вкусовите качества и хрупкавост на зелената салата.

Зелената салата трябва да се съхранява в долната част на хладилника, навлажнена и увита в прозрачно фолио.

Употреба

  • Измийте добре листата.
  • Подсушете ги с хартиени салфетки.
  • За да приготвите салата, накъсвайте листата на едри парчета. Ако ги режете, листата могат да потъмнеят и да ги лишите от ценните съставки.

Зелената салата може да се консумира с добавки като ядки или крутони, а понякога и с добавка на меса, риба, тестени изделия, сирене, яйца. От добавките към салатата зависи дали да се сервира като предястие за стимулиране на апетита, или като основно ястие с малко протеини – яйца, сирене или парченца месо.

Хранителна информация

  • Без мазнини и холестерол.
  • Нискокалорична храна.
  • С ниско съдържание на натрий.

Свежа зелена салата

В 100 гр зелена салата се съдържат:

 Източник: www.nutritiondata.com
  % от необходимата дневна стойност
Калории 15  
Калории от мазнини 0  
Мазнини 0 гр
 В т.ч. наситени мазнини 0 гр
Холестерол 0 мг
Натрий 28 мг
Въглехидрати 3 гр
В т.ч. растителни влакна 1 гр
Захар 1 гр  
Протеини 1 гр  
Витамин А   148%
Витамин С   30%
Калций   4%
Желязо   5%

Виж още: Супер храни