Супер храни

За контакт, пишете ни на: [email protected]

Зеле

Зеле Снимка: Zdravoslovno.com

Древногръцкият математик Питагор пише за зелето, че е „зеленчук, който поддържа постоянна бодрост и ведро настроение на духа”.

Известно е, че първи започнали да отглеждат зеле древните иберийци, населяващи днешна Испания. Те наричали зелето "аши". После то е пренесено в Гърция, Египет и Рим, а след това и в други страни. През първите години на новата ера зелето е станало известно на южните славяни, живеещи на Балканския полуостров. Тъй като зеленчукът се отглежда добре в прохладен климат и от него се добиват богати реколти, той се превръща в основна култура в Европа.  
Описани са над 100 вида зеле, най-разпространени от които са бялото, червеното, брюкселското, китайското, броколите, карфиолът и алабашът.

Как да го избирате

Всички разновидности са на разположение целогодишно и на нашия пазар. Когато избирате зеле, то трябва да е голямо и стегнато (а не пухкаво), да е тежко за размера си, с крехки зелени листа, по които не се забелязват щети от насекоми.
Прясната зелка трябва да има по-голяма обвивка от външни листа. Това означава, че тя все още не е увяхнала и листата й не са предварително отстранени. Проверете дъното, за да се уверите, че листата не са започнали да се отделят от стеблото. В противен случай, това говори, че зеленчукът е увяхнал.
Сортът "Савой" не трябва да се избира както стандартните сортове зеле. При него листата не са плътно подредени и съответно не трябва да се избира по тежината.

Съхранение

 • Съхранявайте цялата глава зеле в найлонова торбичка в хладилника до една седмица или до две седмици, ако е прясно откъснато от градината. Но помнете, че колкото по-старо е зелето, толкова по-ясно изразен мирис и вкус ще придобива то. Сортът "Савой" трябва да се използва в рамките на няколко дни.
 • Ако се нуждаете само от половин глава зеле, поставете другата половина в найлонова торбичка и капнете няколко капки вода върху отрязаната страна. Затоворете добре торбичката и съхранявайте в хладилника до няколко дни.  
 • За да замразите зеле: нарежете го на дребни парченца и бланширайте за 2 минути във вряща вода. Отцедете и охладете. Пакетирайте го в херметически затворени контейнери (кутии) и замразете до 1 година. Веднъж размразена обаче, зелката можете да приготвите само чрез топлинна обработка (варене, запържване или друго).
 • Киселото зеле може да се използва в рамките на шест месеца, а прясното зеле от пазара до една седмица.

Употреба

 • Билките и подправките, които можете да използвате в комбинация със зеле са целина, чубрица, естрагон, чесън, кимион, копър, черен пипер, мащерка, индийско орехче.
 • Подходящи за комбиниране зеленчуци са картофи, праз, лук и моркови.
 • Много готвачи предпочитат предварително да премахнат бялата сърцевина на зелето.
 • В случай, че имате нужда от цели зелеви листа, ще е по-лесно да ги разделите, ако потипите зелката във вряща вода за минута. След това отцедете добре, подсушете и продължете да разделяте листата. Повторете процедурата толкова пъти, колкото е необходимо, докато стигнете до сърцевината.
 • Зелето може да бъде приготвено на пара, печено, запържено, пълнено, както и да се консумира в суров вид.

Хранителна информация

 • Нискокалорична храна, подходяща за всички видове диети.
 • С високо съдържание на витамин С (повишава имунната система, способства за премахване на токсините от тялото, спомага за изгарянето на мазнините) и витамини от В групата (намаляват стреса, укрепват нервната система, усилват метаболизма и спомагат за освобождаване от мазнините).
 • Източник на витамин А – за здрава кожа и очи.
 • Съдържа витамин Е (поддържа кожата здрава, предотвратява образуването на акне).
 • Съдържа  фибри и желязо, които подпомагат храносмилателния тракт и поддържат дебелото черво в добро здравословно състояние.

В 100 грама зеле се съдържат:

 Източник: www.nutritiondata.com
  % от необходимата дневна стойност
Калории 25  
Калории от мазнини 1  
Мазнини 0 гр 0%
 В т.ч. наситени мазнини 0 гр 0%
Холестерол 0 мг 0%
Натрий 18 мг 1%
Въглехидрати 6 гр 2%
В т.ч. растителни влакна 3 гр 10%
Захар 3 гр  
Протеини 1 гр  
Витамин А   2%
Витамин С   61%
Калций   4%
Желязо   3%

Зеле

Виж още:

>>> Супер храни

>>> ПРИМЕРЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ И ЗДРАВОСЛОВНО МЕНЮ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА