Диети

Диета с ниско съдържание на въглехидрати

Диета с ниско съдържание на въглехидрати

Тази диета е особено ефикасна, имайки предвид, че хората наблягат основно на храни с висока концентрация на въглехидрати като хляб, ориз, картофи, спагети и пр. Такива храни карат хората да се чувстват преяли, тежки и апатични, а когато количеството на подобна храна се ограничи в дневното меню, енергията на човек се покачва значително.

Диетата акцентира на елиминиране на въглехидратите от менюто (особено през първите дни). Така организмът ще започне да се освобождава от кетоните (много малки фрагменти въглерод - странични продукти от непълното изгаряне на мазнини), в количества достатъчни да доведат до значително снижаване на телесното тегло. Тъй като въглехидратите са основното гориво за организма, генериращо енергия, при липсата им той ще използва за тази цел складираните мазнини, и поради факта, че и кетоните се елиминират, гладът изчезва и в резултат на това - теглото намалява. Спазвайки този режим на хранене ще подобрите обмяната на веществата в организма си и ще защитите костите си.

Ограничавайки храната, богата на въглехидрати можете да постигнете бързи резултати, но съветът ми е да включите все пак в диетата си 100 г въглехидрати, изяждайки например 200 г печени картофи, спагети или ориз, както и плодове с високо съдържание на въглехидрати като бананите.
Варивата (грах и леща), които едновременно съдържат висок процент въглехидрати и белтъчини, така както и съчетаването на кореноплодни зеленчуци (моркови, ряпа) с плодове с ниско съдържание на вода (ананас, манго и сушени плодове са еднакво добра храна, и включвайки ги в диетата си, вие ще се чувствате много по-бодри и жизнени, отколкото ако напълно изключите въглехидратите от менюто си.

Ако спазвате подобна диета (и не консумирате достатъчно количество плодове и зеленчуци) не забравяйте, че организмът ви ще се нуждае от завишени дози витамин С, витамини от В-комплекс, калий и фолиева киселина.


ВИЖ ОЩЕ: ДИЕТИ