Диети

Здравословна диета. Що е то?

Здравословна диета. Що е то?

Изграждането на навици за здравословно хранене не е толкова сложно и объркващо, както мнозина смятат и не е необходимо да се превърне непременно в изпитание. В подкрепа на това твърдение ви представяме съвети как да се храните разумно и да преминете към здравословен начин на хранене. 

РАЗНООБРАЗНИ И ЕСТЕСТВЕНИ ХРАНИ


Първият принцип на здравословната диета гласи да се приемат разнообразни храни, тъй като хранителните продукти осигуряват най-различни и важни за организма хранителни съставки, полезни за здравето като цяло. Поради липсата на разнообразие в храната, много хора в днешното общество са с наднормено тегло, което допреди няколко десетителия е било непознато на света.

Консумирайте плодове, зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни, богати на сложни въглехидрати, фибри, витамини и минерали, които от своя страна са бедни на мазнини, и много важно – с ниско съдържание на холестерол. Тези храни трябва да осигуряват по-голямата част от дневната нужда от калории, а останалата част от калорийния прием следва да се набавя от нискомаслени млечни продукти, нетлъсто месо и птици, и разбира се – риба.

Следвайки тези съвети, това не означава, че трябва да се лишите от любимите си и не толкова здравословни храни. Докато вашата диета е съставена предимно от храни с ниско съдържание на мазнини и включва сложни  въглехидрати, то спокойно може да си похапвате любимия си шоколад или хамбургер.

Здравословният хранителен режим ви дава също така възможност да изпробвате нови и нови храни. Опитайте се и включете в менюто си такива здравословни продукти като зеленчуци, плодове или зърнени храни, които не сте опитвали досега или не са били част от ежедневното ви меню.
Запомнете, че здравословното хранене не трябва да е скучно или пък изпитание; то трябва да ви доставя удоволствие!


НАСОКИ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

  1. Балансирайте количеството на протеини и мазнини
  2.  Ограничете приема на наситени мазнини
  3. Консумирайте храни, богати на сложни въглехидрати
  4. Ограничете приема на захар
  5. Уверете се, че включвате достатъчно зелени, оранжеви и жълти плодове и зеленчуци в ежедневното си меню
  6. Разнообразие
  7. Ограничете приема на натрий
  8. Старайте се да осигурявате на организма необходимите му витамини и минерали чрез храната
  9. Поддържайте оптимално телесно тегло
  10. Наслаждавайте се на храната

ВИЖ ОЩЕ: Примерен хранителен режим и меню за една седмица