Блог

ТОП храни и тенденции в храненето през 2018-та

ТОП храни и тенденции в храненето през 2018-та Снимка: Zdravoslovno.com

Когато говорим за тенденции, най-често в съзнанието ни възниква асоциация за някаква по-глобална и значима промяна, която ще настъпи скоро в дадена област или направление. И тъй като вече сме към края на 2017-та година, повече от нормално е да се интересуваме какво ще се случи през следващата 2018-та година по отношение на храните, храненето, предлагането в заведенията и техните менюта, както и по отношение на потребителските вкусове, нагласи и очаквания...

За съжаление до момента не сме срещали в България информация, която да дава виждане по въпроса, затова ние за поредна година се обръщаме настрани и наоколо, за да предположим какво ни очаква от Запад или от Изток, и с какво ще ни "облъчват" медиите през новата година. 
Защото живеейки в България или някъде другаде по света, българин или не, всеки от нас се подчинява на основни физиологични потребности, а те пък биват задоволявани главно чрез това, което предлага пазара в даден момент. А пазарът не е нищо друго, освен място, където се среща предлагането (водено от идеята за придобиване на някакви изгоди) и търсенето (водено от идеята да задоволи някакви нужди).


По-рано тази седмица американската верига Whole Foods (закупена през юни 2017 г от Amazon) сподели списък на това, което според тях ще движи хранителната индустрия през 2018 година: 

Тенденции при храните и храненето през 2018 година според Whole Foods Market:

  • Флорални аромати

Пригответе се да ядете цветя! Лавандула, роза и хибискус се появяват във всичко - от лате до гранoла (домашно мюсли), та чак до маршмелоу сладкишите. А цветът от бъз (свирчовина) предстои да изгрее в пълния си блясък през 2018-та. 

  • Супер прахове

Подобно на мака, какао, рожков и куркума, супер праховете са в почти всичко - от шейковете до протеиновите барове и от супите до печените ястия. 

Бананов шейк със супер прахове

  • Функционални гъби

Гъбите (като майтаке, рейши, шийтаке, портобело), използвани главно като уелнес съставки до момента вече се "преместват" от рафтовете с функционални храни и се появяват в напитки като кафе и чай.
Очаквайте ги скоро да се появят и в продуктите за тяло като например сапуни.

  • Кухнята на Близкия изток

От Whole Foods Market прогнозират, че 2018-та ще бъде годината на Близкия изток по отношение на кухнята. И потребителите ще погледнат отвъд хумус, кимичи, пита и фалафел, които според компанията са "входни точки" в категорията. Подправки като хариса (лют сос, чиито основни съставки са лютите чушки и зехтинът), кардамон (пикантна ароматна подправка) и заатар (смес от билки/ подправки, характерна за арабската кухня) и ястия като шакшука (забулени яйца по арабски) ще започнат да се появяват все повече и повече.

  • Прозрачност относно информацията за продуктА

Повече от всякога потребителите ще изискват детайлна информация от производителите относно това какво купуват и какво консумират. Многобройни етикети като "без ГМО", "отговорно отглеждани" и "справедлива търговия" са само част от обозначенията, които ще забелязваме в търговската мрежа догодина. 

  • технологията върви напред: Продукти на растителна основа

Преди време растителните протеини бяха само за вегани и вегетарианци.
Но днес новите технологии в хранителната индустрия позволиха да бъдат създадени продукти като бургери на растителна основа и млечни продукти от ядки, които привличат дори и най-заклетите и ентусиазирани консуматори на месни и млечни храни. Те от своя страна желаят да намалят употребата на месни и млечни храни поради хуманното си отношение към животните, грижата към околната среда и здравето си. 

  • Пухкави пакетирани снаксове 

Налице са нови начини за преработка и комбиниране на съставките в храните. Чрез прилагане методите на екструдиране, сега снаксовете пристигат в пухкав, пукан и сушен вариант. Оризон желае ли някой, моля?  

  • Тако фиеста

"Тáко е ястие от мексиканската кухня. Представлява сандвич от тортиля, свита на тръба или във форма на плик, напълнена с плънка от печено на скара месо, резени салам чорисо, лук, зелена салата, боб и даже кактусови листа." Wikipedia 

Тако - хранителна информация

Лудостта по тако достига нови висоти с предефинирането на това какво всъщност представлява ястието. Вече е нормално да се консумира тако за закуска или десерт, а готвачите прекрачват всякакви граници и развихрят въображението си каква да бъде тортилята (обвивката) или плънката.

  • От корена до стъблото 

Концепцията тук е, че в готвенето трябва да се влагат всички елементи на растителната продукция - от стъблото до корена. Това е нещо като "от главата до петите", но в градинарски вариант.  

Връзка моркови в градината

  • Кажете "Наздраве" с... газирана вода! 

Пригответе се за взрив от пенливи напитки - независимо дали това е в категория вода, кафе или чай, в крайна сметка содата е по-нискокалорична и бедна на захари от всякакви други цветни безалкохолни газирани напитки, нали?
От 
Whole Foods Market смятат, че искрящата сода ще продължи да бъде "Напитката", която ще присъства на сцената и следващата година, и защо не? 


Източници на информацията: 

  • Beth Kowitt, Fortune Magazine. Бет Коуит е главен журналист в списание "Форчън", където тя обхваща теми като хранене и селското стопанство, потребителско поведение и устойчивост. Съпредседател е също на конференцията  MPW (Most Powerful Women) Next Gen.
  • https://food52.com/blog/ 
  • https://greatist.com

ТОП храни и тенденции в храненето през 2018-та

БЕЛЕЖКА:  

Така представените тенденции стигат твърде далеч от вкусовите предпочитания на българина и традиционните за българската кухня ястия. Остава да затаим дъх през 2018-та година и да отбележим каква част от тях ще бъдат въведени и в България.
А дотогава нека се постараем да се храним балансирано и в унисон с нашите потребности, както и в унисон с майката-природа, защото здравословното хранене и природосъобразния начин на живот гарантирано не са навредили на никого!


Липсва ли нещо в този списък? Пишете ни какво искате да видите или да прочетете през 2018 годинa. 


Виж още: 

>>> ТОП ХРАНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРЕЗ 2017-ТА

>>> ТОП ХРАНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРЕЗ 2016-ТА

>>> ТОП ХРАНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРЕЗ 2015-ТА

>>> ТОП ХРАНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРЕЗ 2014-ТА

>>> ТОП ХРАНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРЕЗ 2013-та