Блог

Рецепта за сок от бъз (свирчовина)

Рецепта за сок от бъз (свирчовина) Снимка: Zdravoslovno.com
Всяка година на пролет по това време очаквам с нетърпение да се покажат прекрасните цветове на свирчовината (така му казват из моя край на този прелестен и супер здравословен дар на Природата), но съм чувала и варианти като свирчина, свирчовчина, бъзуняк или просто бъз.
Всяка година по това време обаче изпадам и пред дилемата коя от десетките налични в интернет рецепти да използвам, за да приготвя страхотен сок, който дори и децата да харесат.

Ето така се появи и моята изпитана рецепта за приготвяне на сок от бъз (без разреждане):

Съставки:

10 цвята бъз (свирчовина), без листа и с къси дръжки

750 грама захар (бяла рафинирана или по желание, кафява диетична, от захарна тръстика Golden caster sugar)

3 броя лимони с кора, нарязани на шайби или на кубчета

1 пакетче (10 грама) лимонена киселина/ лимонтозу

3 литра вода

Начин на приготвяне:

Избират се цветовете бъз (свирчовина), като за предпочитане е те да бъдат откъснати по обяд, когато времето е най-топло и слънчево. Оглеждат се добре за наличието на малки мушички по тях и се измиват старателно със студена вода, докато цветовете се почистят напълно. 

В по-дълбока тенджера се поставят измитите цветове от бъз, почистени от листа и дръжки. Добавят се последователно захарта и нарязаните лимони с кора, и се изсипва съдържанието на пакетчето лимонена киселина.
Съставките се заливат с 3 литра студена вода (за предпочитане минерална или изворна) и се оставят на хладно място да престоят 1 денонощие (24 часа). След това сместа се разбърква добре няколко пъти и се пробва на вкус. Оставя се да престои още 12 или 24 часа, в зависимост от това дали сокът е готов за консумиране по ваш вкус.

Когато прецените, че сокът е готов, необходимо е да го прецедите (веднъж или два пъти), и да го налеете в подходящи стъклени бутилки с капачки.

Съхранявайте в хладилник и консумирайте в рамките на следващите няколко дни!

Внимание: Това е рецептата за приготвяне на сок от бъз (свирчовина) без разреждане!

Бъз (свирчовина)


Виж още: >>> БЪЗ: Лечебно действие и приложение