Блог

Кимчи - здравословно и вкусно от Корея

Кимчи - здравословно и вкусно от Корея Снимка: Zdravoslovno.com

Кимчи (kimchi) представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле и други зеленчуци като чушки, моркови и пр., с добавени много подправки като синап, лют червен пипер, сок от чесън и лук, и други.

Кимчи съдържа големи количества фибри, храносмилателни ензими и полезни бактерии. Множеството бактерии на млечната киселина регулират производството на стомашни сокове.

В зависимост от отделните райони, кимчи може да се приготвя по много различни начини, съществуват над 200 рецепти с голямо разнообразие и вариации. Ястието се консумира по всяко време на годината в Корея и като съставна част на всяко едно от трите ястия за деня.


Ползи за здравето от консумацията на кимчи 

Добре ферментиралото кимчи има антибиотични функции, тъй като млечно-киселите бактерии, произведени в процеса на ферментация, потискат растежа на вредните бактерии.
Тази бактерия не само придава вкус на ястието кимчи, но също така предотвратява прекомерната ферментация чрез ограничаване растежа на други бактерии в червата.
Също така, веществата в кимчи предотвратяват хиперактивността в резултат от прекомерния прием на месо и други кисели храни.

Консумирането на ферментирали зеленчуци като кимчи се препоръчва особено много от специалистите по хранене във връзка с ясно изразени симптоми на чревна пропускливост,  а именно:

  • чувство на умора и отпадналост, 

  • чести храносмилателни проблеми, киселини, подуване и газове, 

  • развиване на непоносимост към определени храни, които доскоро и в продължение на години (или десетилетия) сте консумирали без проблеми, 

  • замаяност, отслабена памет и липса на концентРация, 

  • кожни изменения, като сенки под очите или възпаления като екзема, псориазис и акне. 

Повече информация за симптомите на чревната пропускливост (т. нар. пропускливи черва) и добрите практики в ежедневния живот, които защитават полезните бактерии и подсилват имунната система, може да се открие в книгата на ДЖОШ АКС "ЯЖТЕ МРЪСНО!" на издателска къща Хермес.


История на кимчи

Ферментиралите храни не са новост.
Хората консервират храни от хиляди години, но през последните години ферментацията се появява като тенденция, която вероятно ще набере още по-голяма скорост. Ферментиралите храни са пълни с "добри" пробиотични бактерии, които помагат на храносмилането.

Когато хората са започнали да обработват земята, те се радвали на разнообразие от зеленчуци, богати на витамини и минерали. Студената зима в Корея обаче ествествено е довела до разработването на методи за съхранение на продукцията, като консервирането. Като вид консервиране на зеленчуци, кимчи се заражда още през VII-ми век в Корея.


ВИЖ ОЩЕ: 

>>> Рецепта за приготвяне на кимчи от Бон Апети 
>>> ТОП ХРАНИ И ТЕНДЕНЦИИ В ХРАНЕНЕТО ПРЕЗ 2018-ТА ГОДИНА