Блог

10 начина да ограничим консумацията на месо

10 начина да ограничим консумацията на месо Снимка: Zdravoslovno.com

Резултатите от последни проучвания в областта на консумацията на червено и преработено месо ни карат да се замислим доколко е здравoсловно да продължаваме да ядем салами, кренвирши и шунка. 
В най-новите изследвания на Световната здравна организация (World Health Organisation - WHO) се посочва, че преработените меса могат да увеличат риска от рак, а червените меса увеличават този риск дори двойно повече.

Означава ли това, че месото е следващата храна, която трябва да избягваме? Краткият отговор на този въпрос е:  "НЕ! И не трябва! По-скоро всичко е въпрос на количество и качество

Burger

Източник: Zdravoslovno.com


ЗАТОВА ВИ предлагаме 10 начина как да ограничим месото В ДИЕТАТА СИ

  1. Съставяне на хранителен режим, който се базира на зеленчуци, а не на месо! Месото трябва да присъства като добавка, а не трябва да бъде основна съставка в диетата ни. Например, бихме могли да намалим количеството на месото, което добавяме в яхниите, както и останалото месо, което консумираме със зеленчуци, варива и зърнени храни.

  2. Използване на повече „месести“ зеленчуци като ГЪБИ и ПАТЛАДЖАН.

  3. След накисване на сушени ГЪБИ (като манатарки или шийтаке) в гореща вода, бихме могли да „вложим“ тази течност в приготвянето на ястията, за да им придадем „месест“ вкус.

  4. Съставяне на режим за ограничаване на месото в диетата ни, който режим е строго индивидуален и работи успешно за нас. Това означава да помислим за консумиране на месо например само в събота и неделя, или да ограничим приема му до веднъж на ден. 

  5. Закупуване на месо много по-рядко, но за сметка на това с отлично качеството, което можем да си позволим.

  6. Пробване за включване на ястия от Индия, Близкия изток и Югоизточна Азия, които са богати на зеленчуци и ПОДПРАВКИ. Така е по-вероятно да не усетим липсата на месо.

  7. Добавяне на сирене! Например едни обикновени зеленчуци могат да се превърнат в ароматно и вкусно ястие, ако само ги поръсим и запечем със сирене по желание към края на приготвянето им.

  8. Замяна на всякакъв вид салами, шунка и преработени меса с риба тон, СЬОМГА или сардини в консерва, или месо от печено ПИЛЕ.

  9. Ако беконът е сред любимите ни храни, то той следва да се нарежи на парченца и да се прибави към салатата, омлета или пастата.

  10. Добавяне на една наденица вместо две или един резен бекон вместо два, и допълване на менюто ни с нещо по-здравословно като ЯЙЦа, СПАНАК или зелен фасул например. 


Източник: http://www.bbcgoodfood.com 

Виж още:

>>> КАКВИ ХРАНИ ВКЛЮЧВА ДИЕТАТА НА БЪЛГАРИНА И ОТКЪДЕ ИДВАТ КАЛОРИИТЕ В МЕНЮТО НИ?

>>> ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ ЗА ПРАЗНИЧНИ ДНИ

>>> КАК ДА ПОДОБРИТЕ ХРАНИТЕЛНИТЕ СИ НАВИЦИ