Блог

Здравословни храни за празнични дни

Здравословни храни за празнични дни Снимка: www.pexels.com

По традиция, празничната трапеза съдържа много повече от 2 000 калории...

В подобни случаи по-често поставяме акцент върху това какво не трябва да се яде, а не отделяме дължимото внимание на полезните и вкусни храни, които могат да бъдат част от празничната ни вечеря.

Представяме ви пет здравословни „празнични” храни:

Тиквата е богата на витамин А и осигурява така важните за организма ни растителни влакнини (фибри). Тиквените семки са богати на полиненаситени и мониненаситени мастни киселини (добри мазнини). Тиквата е бедна на калории, но много здравословна празнична храна.
Тиквеникът обаче е висококалорична храна, тъй като освен тиква съдържа още яйца, захар, мляко, мазнини... Не прекалявайте с количеството от този изкусителен празничен десерт, или се постарайте да изполвате нискокалорични заместители на съставките му. 

  • Червена боровинка

Боровинките са чудесен източник на витамин С и освен това съдържат значително количество фибри и манган. Източник са и на проантицианидини – вид антиоксидант, който не позволява на бактериите да се промъкват в тракта и който помага в борбата срещу уринарните болести.

Сладките картофи са богат източник на антиоксиданти като витамин С и бета каротин. Подобно на бананите, те са чудесен източник на калий. Ако обичате са похапвате и кожата на картофите, ще поемате и достатъчно количество фибри, превръщащи сладкият картоф в наистина здравословна празнична храна.

  • Пуешко месо

Освен че е прекрасен източник на протеини, пуешкото месо съдържа и най-малко количество мазнини в сравнение с останалите меса (разбира се, ако се отстрани кожата).

  • Зелен фасул

Зеленият фасул може би е най-здравословната храна, която се консумира по време на празници, поради съдържащите се в него значителни количества витамин С, витамин К и манган.  Освен това той е източник на витамин А, фибри, калий, фолиева киселина и желязо.
Тъй като обаче зеленият фасул често се приготвя в комбинация със значително количество масло или сметана, постарайте се да използвате нискомаслени варианти на тези съставки, за да се наслаждавате на великолепен вкус без угризения!