Блог

Джусингът - здравословен детокс или диетичен капан?

Джусингът - здравословен детокс или диетичен капан? Снимка: breakingnews.ie

Акценти в публикацията:

     Джусингът представлява добър начин да бъдат включени повече плодове и зеленчуци в диетата ви!
     Джусингът няма да ви помогне да детоксикирате организма си. Това е работа на органите във вашето тяло!
     Джусингът не е начин за трайно отслабване! Твърде вероятно е той да доведе до наддаване на теглото на по-късен етап!

Джусингът (от английски juice /juicing- изстисквам сок от) или приготвянето и консумирането на сок от плодове, зеленчуци, свежи подправки, ядки и други полезни храни, ако слушате запалените му фенове, ще се убедите, че това е най-прекрасния и здравословен начин за детоксикация на организма, за отслабване и за предпазване от редица болести...
Да, наистина има нещо привлекателно в това да приготвите сок от броколи, краставици и целина например, и да му придадете накрая загадъчно-приятен аромат на ягоди...Така по лесен и интересен начин ще снабдите организма си с полезни витамини и минерали, без да се налага да губите много време и да приготвяте салата за всяко обедно или вечерно меню. 
Освен това, можете да кажете на всички, че практикувате джусинг! Така ще изглеждате още по-яки в очите на околните в днешния фитнес-фокусиран свят...

Джусингът - детокс или капан?

Снимка: breakingnews.ie

Но (вие знаете, че има едно "но") не можете да консумирате сокове през целия ден, всеки ден и да очаквате да сте здрави!

ето какво отговарят експертите на някои основни въпроси за джусинга:

Какви са реалните предимства на джусинга?

По данни на проучване от март 2014 г, публикувано в "Journal of Epidemiology and Community Health", консумирането на седем или повече порции плодове и зеленчуци на ден може да окаже значително влияние върху живота ни. За тези от нас, които нямат време да приготвят по два приема на всяко хранене, джусингът е лесен начин да консумират плодовете и зеленчуците "в движение".
"Много хоро просто не обичат да консумират плодове и зеленчуци, и този нов подход в храненето (джусинг) им дава усещането, че те наистина правят нещо добро за себе си", казва Гейл Канфийлд, директор по храненето в Pritikin Longevity Center.  "Джусингът осигурява същите витамини, минерали и фитонутриенти както и консумацията на целите плодове и зеленчуци. А съдържанието на вода може да ви помогне да останете хидратирани през целия ден" - добавя още Гейл Канфийлд.
Освен всичко това, джусингът е добър начин да използвате онази част от продукцията, която не е достатъчно годна вече за консумация в друга форма, като по този начин вие помагате в борбата с разхищението на храната.

приемът на плодове и зеленчуци под формата на сокове е ниско-калоричен, нали?

Не точно. Ако изцеденият сок съдържа по-малко калории в сравнение с един чийзбургер или порция пържени картофи, той все пак представлява твърде концентриран източник на калории.
Пример: чаша, пълна с парчета пресен ананас съдържа около 83 калории, докато една чаша сок от ананас съдържа 120 калории.
Или, една чаша 250 мл с портокалов сок може да съдържа повече калории, отколкото четири средно големи портокала, казва Канфийлд.
"Дали в действителност човек може да изяде четири портокала на един прием?" - пита Канфийлд, но е сигурно, че чаша портокалов сок се изпива и то за по-малко от 5 минути". 
И тъй като плодът е по-концентриран в сока, това твърдение се отнася и за съдържащите се в него захари. Чаша със сок от нар съдържа 37 грама захар в сравнение със само 12 грама захар, съдържащи се в същата чаша, напълнена с плод от нар.

"Консумирането на храна в течна форма може също така да остави усещане за по-малка ситост, което означава, че ще поглъщате повече калории, отколкото бихте погълнали, ако просто дъвчете храната си", казва Дженифър Нелсън, директор по клинична диететика и хранене в Клиниката Майо.

помага ли за детоксикация на организма?

Първо, да започнем с това защо мислите, че тялото ви се нуждае от детоксикация? Вашите органи, особено черния дроб и бъбреците, както и имунната ви система работят усилено, за да отърват тялото ви от токсини!
"Няма причина в медицинската литература, което да дава основание да се твърди, че тялото се нуждае от външен източник на очистване", казва диетолога и консултант по храненето Дебора Леви. Все пак, някои хора казват, че изцеждането на сок им помага в прехода към изграждане на по-здравословни навици. Затова на своите клиенти, които желаят да направят прочистване, Леви препоръчва те да ограничат джисинга до три дни.

мога ли да приложа диета, която включва всякакви сокове?

Можете, но това не е добра идея!

"Вие искате диетата ви да бъде балансирана и здравословна, и да включва протеини, млечни продукти, пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и мазнини", казва Нелсън. "В този ред на мисли, някои храни просто не подлежат на изстискване, като риба или пълнозърнест хляб например."

"При джусинга, вие подлагате плодовете и зеленчуците на механично пулверизиране", казва Нелсън. "По този начин разделяте влакното от сока, а растителните влакна помагат за регулиране нивото на кръвната захар, след като изядете парче от целия плод. Без фибрите, захарта от сока постъпва неконтролирано".
"Фибрите наистина са чудодейни - те
създават усещане за ситост, регулират работата на стомашно-чревния тракт, понижават нивата на лошия холестерол в кръвта", казва Канфийлд.

Въпреки, че течната диета може да ви помогне да отслабнете в краткосрочен план, това може сериозно да обърка вашия метаболизъм. И чистата мускулна маса започва да се проваля само след няколко дни - което означава, че тялото ще изгаря по-малко калории като цяло.
"Много малко хора биха избрали да консумират течна диета за цял живот," казва Нелсън "и теглото бързо ще се натрупа, след като бъдат въведени отново твърди храни".

извод:
Джусингът в умерени количества може да помага да си набавяте необходимите на организма хранителни вещества, но той не е добър вариант за детоксикация или диета (дълготраен режим на хранене)

Източник на информацията: Jacque Wilson/ CNN, Април 2014


В допълнение, ето какво показва и справка на Google по отношение на тенденциите в търсенето по основни ключови фрази, свързани с джусинга - "juicing recipes" и "juice diet":

Google & juicing, report

Данните на графиката недвусмислено показват, че краят на джусинга наближава, както и че той като много други модерни течения в храненето изживяват своя пик и своя залез.  

И както вече писахме за тенденциите в храненето през 2016-та година, време е СУПИTE ДА ЗАМЕНЯТ СОКОВЕТЕ.
Любителите на сокове ще направят стъпка напред и през тази година ще предпочетат супите, които ще им гарантират по-пълно удоволствие от консумацията на плодове и зеленчуци, и ще ги дари с още повече фибри, плътен вкус и текстура.

Виж още: 
>>> Чисто хранене
>>> ТОП храни и здравословни тенденции през 2016-та