Блог

Най-лечебните чайове, които може да намерите в България

Най-лечебните чайове, които може да намерите в България Снимка: Unsplash.com

Възможно е да сме забравили покрай всичките модерни лекарства и хапчета, но преди да я има фармацевтичната индустрия, хората са се лекували успешно с естествени методи. Говорим конкретно за билки, растения и най-вече за лечебни чайове. На изток в Азия от хилядолетия го имат за задължително да се пие чай за добро здраве. А и у нас на село се берат и правят невероятни билкови отвари, които държат имунитета ни силен и готов за всяка лоша бактерия или вирус. В тази статия ще ви препоръчаме няколко лечебни чайове, които растат по нашите региони и имат безбройни ползи за здравето.

Полезни чайове, които може да откриете у нас

Чай от лайка

За много домакинства лайката и чаят от лайка са сред най-популярните домашни лекарства. Лайката има антисептично, антивъзпалително, спазмолитично и болкоуспокояващо действие (особено при менструация). С риск лайката да прозвучи като някоя черна или бяла магия, тя доказано е и натурален антидепресант, който помага с нервите и съня, успокоява стомаха, помага за предпазването от диабет и възпрепятства растежа на ракови клетки. Лайката е силен помощник в облекчаването от стрес и тревожност и може директно да подобри психическото ни здраве. Отварата от това вълшебно растение смее да има и невероятен аромат, който да превърне профилактичното пиене на чай в едно блажено и релаксиращо хоби.

Снимка: ЛАЙКА/ Unsplash.com
Чай от лайка


Чай от коприва

От деца наплашени от жилещата коприва и объркани, защо бабите и дядовците я събират с такова желание, вече е време и ние да оценим това невероятно растение. Лечебните му свойства са световно разпознати, като учени от университета в Мериленд отбелязват, че копривата лекува болки в мускулите и ставите, както и помага при артрит, екзема, подагра и анемия. Макар да се ползва предимно при проблеми с уринирането, билката има и още няколко изненадващи ползи за здравето ни. Копривата може да намали кървенето след контузия или операция. Също така, благодарение на противовъзпалителното си действие, копривата облекчава алергии и в частност сенната хрема. Когато си правим чай от коприва, за повече аромат можем спокойно да я комбинираме с други билки.

Снимка: КОПРИВА/ Zdravoslovno.com
Коприва


Чай от мента

Следващия път, когато посегнете към дъвка в офиса или у дома, замислете се дали нямате време вместо това да си направите или купите един чай от мента. Разбира се, че е по-здравословно да изпием билков чай пред това да дъвчем ароматизирана захар. Освен че е био, чаят от мента носи значими и привлекателни ползи за имунитета и общото ни здраве. Ментата може да намали главоболията и психичното напрежение, както и да подобри съня ни. Чаят от мента е подходящ за ежедневна употреба и също подобрява функцията на храносмилателната система. Ако това не е достатъчно, тази страхотна билкова отвара помага и за поддържането на слаба фигура.

Снимка: МЕНТА/ Freepik.com
Мента чай


Чай от мащерка

От същото семейство като ментата, тази билка съвсем не следва да я ограничаваме в кулинарията и да я ползваме единствено като подправка. Тя е изпълнена с полезни съставки и лечебни свойства, които един билков чай може най-добре да ни достави. Чудотворните качества на лайката включват подобряване на имунитета, стимулиране на паметта и дори повишаване на настроението. Високото количество антиоксиданти подобряват общото ни здраве и облекчават множество болести и болежки. Чаят от мащерка е сигурно средство да се разкараме от кашлицата, както и от излишните килограми. Освен това, чай от мащерка е подходящ за облекчаване на бременността и придава приятен аромат на целия дом.

Снимка: МАЩЕРКА/ Zdravoslovno.com
Мащерка


Чай от шипка

Това обикновено растение, което срещаме свободно растящо из България е едно от най-древните натурални средства за лечение. То е невероятен поливитаминен концентрат, с изключителни количества от витамин C, витамин B1 и B2, както и каротин. Чаят от шипка подсилва имунитета и ни зарежда с енергия, докато активно ни пази от простуди, грип и други възпалителни процеси. В народната медицина отвари от шипка се използват при десетки заболявания и проблеми в различни системи и части на тялото. Шипковия плод понижава кръвната захар и ни снабдява с богат списък от минерали и полезни вещества.

Снимка: Шипка/ Zdravoslovno.com
Шипка чай


Липов чай

Когато говорим за натурални български аромати, силната и опияняваща липа лесно се класира в челните позиции. Началото на лятото няма как да дойде, без тялото ни да се изпълни с този свеж и сладък мирис. Но защо да се лишаваме от него през остатъка от годината. Все пак липов чай можем да си направим по всяко време, а и е много полезно да го правим. Липата има силно антивъзпалително действие и лесно ще прогони всякакви грипове и настинки. Освен това, благодарение на приятния аромат и други ключови съставки, липовият чай може да намали стреса, да успокои психиката и да помогне със съня. Вече сигурно знаете и че този билков чай значително подобрява имунитета.

Снимка: ЛИПА/ Zdravoslovno.com
Липа


За да се сдобиете с тези и други лечебни чайове от България, може да се обърнете към Be Fit.


ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Здравословните ползи от чая
>>> Алтернативи на кофеина
>>> Лековити растения за отслабване и детоксикация