Блог

Бульон, богат на калий - ключът към отслабването

Бульон, богат на калий - ключът към отслабването Снимка: Zdravoslovno.com
Може би не съществува по-пълноценна хра­на за тялото от тази хранителна комбинация!
Ако по някаква причина вече сте чували за бульон, богат на калий, то със сигурност сте чували и за многобройните ползи за здравето, които той носи със себе си... 

Какво представлява калиевият бульон?

Бульонът се получава чрез бавно варене на зеленуци във вода по начин, който помага да се запазят в него всички важни витамини и минерали. Този процес на готвене обогатява течността с разнообразен набор от хранителни вещества, включващи селен (важен за работата на щитовидната жлеза), витамин К (спомагащ детоксикацията на организма), както и аминокиселини (важни за хората, подложени на диета).

Истинската суперзвезда в отслабването е бульонът, богат на калий

Концентриран предимно в обелките на повечето зеленчуци, този минерал представлява електролит и естествен диуретик - свойства, които помагат на клетките в тялото да освободят задържаните в тях течности.

И науката доказва, че този ефект води до безболезнена загуба на тегло: изследователи от Харвард откриват, че отпивайки ежедневно по чаша, богат на калий бульон, това може да помогне на жените да се освободят от излишни 1,8 килограма за 3 седмици без диета или упражнения!

Ползи за здравето 

Поддръжниците на калиевия бульон отбелязват, че той представлява чудесна алкална храна (има алкализиращо рН), което помага за неутрализиране на киселинните отпадъчни продукти, резултат от храносмилането и метаболизма, които могат да доведат до загуба на мускулна маса. Този алкализиращ ефект се счита, че защитава организма от трупане на излишни калории също.
В проучване на Университета "Туфтс" учените открили, че възрастните индивиди над 55 години, които консумират повече калий, имат 16% по-здрава мускулна маса и тяло без мазнини от тези, които приемат по-малко калий с ежедневната си диета. 

Консумирането на калиевия бульон също се твърди, че помага да се елиминира мозъчната мъгла (една от болестите на 21 век), да се подобри паметта и да се овладеят промените в настроението. Това е така, защото калият играе съществена роля в комуникацията между нервните клетки в мозъка. Допълнителни изследвания, публикувани в The Journal of Pain показват, че електролитните свойства на минералите помагат да се намали активността на болката в организма, като се намали болката в мускулите и ставите с 33% и дори повече процента само за 4 седмици. 

И накрая, приемът на адекватни количества калий е свързан с по-бързо заздравяване на рани, намалени нива на стрес, понижено кръвно налягане и забавяне процеса на загуба на костна маса, свързан с напредването на възрастта. 

Как да приготвите бульон, богат на калий 

Необходими продукти: 

Начин на приготвяне:

Поставете зеленчуците в голям съд (тенджера) и добавете 8-те чаши вода. Добавете по желание и шепа сушени гъби.
Оставете да къкри на слаб огън поне за един час, като разбърквате течността от време на време. Прецежда се преди сервиране. 

Така приготвен, бульонът може да се съхранява в хладилник и да се консумира до 4 дни. Ако пък решите да го съхранявате във фризер, поставете го в херметически затворен контейнер и консумирайте в рамките до 1 година. 

Източник: www.firstforwomen.com

Накратко за калия: 
Калият (К) е жизнено необходим за организма минерал, който се използва от почти всяка клетка, тъкан и орган в тялото . Той е особено важен за здравето ни, защото регулира водното равновесие в организма, заедно с натрия , както и съдейства за нормализиране на сърдечните ритми. В случай, че бъде нарушен натрий-калиевият баланс, страдат функциите на нервите и мускулите. Ниското ниво на захар в кръвта, както и продължителното гладуване, или силната диария водят до загуба на калий. Калиев дефицит може да бъде предизвикан както от умствен, така и от физически стрес.
Препоръчителната дневна норма за възрастни е около 4700 мг.

Повече информация ще откриете ТУК >>> 


Виж още: 

>>> Диети

>>> Всичко за минералът Калий (К)