Блог

Какво консумират тенисистите преди, по време и след мач?

Какво консумират тенисистите преди, по време и след мач? www.facebook.com/Nadal/

Професионалният тенис е един изключително тежък спорт, в който конкуренцията е безпощадна, което пък от своя страна изисква оптималната подготовка на всеки тенисист. Това важи с пълна сила за всички елитни тенисисти, включително и Григор Димитров, който наскоро достигна до полуфинал на турнира в Сан Диего, САЩ. Един от основните аспекти за правилната подготовка на всеки тенисист се крие в храната, която се приема.

Всъщност, храните, които професионалните тенисисти консумират преди, по време и след всеки мач, са от изключително важно значение за представянето и резултатите на корта. Затова сега ще погледнем какво конкретно приемат тенисистите непосредствено преди, по време и след мач за да поддържат оптимална спорта форма:

ПРЕДИ МАЧ

Приемът на храна преди мач следва да е около 3 до 4 часа преди самото събитие, като фокусът е върху високо-въглехидратно ядене с малко количество белтъчини и течности. Идеята е голямото количество въглехидрати да поддържат равномерни нива на енергийни запаси в мускулите, което е особено важно за тежките срещи от турнирите от серията Голям шлем, като наскоро Новак Джокович не успя да спечели рекорден "календарен" шлем, след загуба от Данийл Медведев на Ю Ес Оупън.

Но освен въглехидратите, белтъчините са добро допълнение към ястието преди мача въпреки, че този вид нутриенти са по-важни за възстановяване след мач. Подходящи примерни храни са сандвич с пилешко и салата, спагети болонезе или мюсли с плодове. В допълнение може да се приеме йогурт, плод или малко ядки.

ПО ВРЕМЕ НА МАЧ

По време на самия мач от ключово значение е хидратацията, за да се възстановят загубените с потта течности и да се предотврати дехидратация. Затова и по време на среща напитките са винаги под ръка на тенисистите. Тенис срещите са много изморителни и се хаби много енергия, а това води до изчерпване на запасите от гликоген => възстановяването на течности и гликоген е много важно!

Най-класическият избор за храна по време на мач са бананите и един от най-великите тенисисти Рафал Надал е върл техен почитател. Интересно е да се отбележи, че ако погледнем конкретните тенис залагания за победител на Аустрелиън Оупън 2022 ще видим, че коефициентът на испанеца за краен успех е 8.00. Друг популярен избор за консумация по време на мач са енергийни барчета, гелове, сушени плодове, желирани бонбони и спортни напитки. Всички тези храни подпомагат представянето и забавят умората.

СЛЕД МАЧ

Поради натоварения график на тенис турнирите е от ключово значение възстановяването да започне колкото се може по-бързо след мач, тъй като по време на един тенис мач се губи голямо количество калории и енергия, затова е важно тялото да се презареди с правилната храна. Основните храни следва да са въглехидрати за гориво, белтъчини за мускулно възстановяване и достатъчно течности за да се рехидратира тялото.

Един много добър пример за отлични храни, които да се консумират след тенис мач са сандвич с яйце и салата, овкусено мляко с ядки, пилешка салата и авокадо в хлебче или спагети болонезе с допълнение от салата. Тези видове храни ще доставят нужното количество калории на организма, като освен това ще заредят мускулите с гликоген в подготовка за следващия мач.

Снимка: Novak Djokovic, www.facebook.com/photo.php?fbid=400136318144155
Novak Djokovic, 9.9.2021, US Open Tennis Championships


ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Безглутенова диета или как се става Номер 1 в тениса
>>> Безглутеновата диета: тайното оръжие на Новак Джокович
>>> Пет супер звезди на спорта, които не докосват месо
>>> Хранителните навици на най-добрите спортисти в света