Блог

Хранителните навици на най-добрите спортисти в света

Хранителните навици на най-добрите спортисти в света Roger Federer, Снимка: Facebook

Всички искаме да разберем тайните на най-успешните хора в света. Разбира се, част от техния успех може да се отдаде на естествения талант, но можем да вземем пример по отношение на начина им на живот. Навиците им могат да ни послужат за да бъдем толкова успешни, колко и те.

В тази статия се съсредоточаваме върху хранителните навици на елитни спортисти. Храната влияе върху нашата ефективност - независимо дали говорим за спорт или бизнес. Затова се опитахме да научим как се хранят най-добрите спортисти в света и какви уроци можем да приложим към собствения си начин на живот.


Леброн Джеймс


Световноизвестният баскетболист сподели пред The Tim Ferriss Show примерното меню, което консумира:


Сутрин:
с омлет от яйчен белтък
пушена сьомга
палачинки без глутен с горски плодове


Обедно меню:
пълнозърнеста паста
сьомга и зеленчуци


Преди мач:
фъстъчено масло
сандвич от желе
На полувремето:
ябълки с бадемово масло отгоре


След мач:
протеинов шейк


Вечеря:
пилешки парм с зеленчукова салата
чаша каберне (Леброн е любител на виното - особено Бордо и Каберне).


Леброн се опитва да яде органично през цялата година. И постоянно се хидратира с вода, особено през спортния сезона. Той стои далеч от изкуствените напитки, изкуствените захари и пържените храни. Тялото му е постоянно в режим на възстановяване, така че се опитва да се храни максимално здравословно.

Роджър Федерер


Федерер започва деня си с домашни вафли с малинов сироп, заедно с малко зърнени храни.
Два часа преди всеки мач: яде тестени изделия с лек сос - рутина, която спазва от 20 години.
Вечерята винаги е различна: Той обича италианската, японската и индийската кухни.
Но Федерер не приема диетата си твърде сериозно. Той води здравословен начин на живот, но се наслаждава на редица храни и вижда храненето като част от удоволствието от живота. Вероятно това е причината коефициентите за залагания да са в негова полза.

Той призна, че харесва сладолед и шоколад, както и вино и шампанско - и не се чувства виновен за това. Федерер: "За мен храната и напитките са начин на живот, на който се наслаждавам. Това също е хоби за мен. Няма да го променя сега, за да бъда честен. Радвам се на живота."

Серина Уилямс


Известно е, че Серина Уилямс спазваше строга диета, за да се върне на корта след раждането на първото си дете през 2017 година.
През това време тя спазваше веганска диета и не ядеше захар. Тя ги замени с много ядки, боб, леща и покълнала киноа.
По време на тенис сезона, типичният ден за хранене за Серена включва: чаша овес за закуска с ягоди, мандарини и бадемово масло отгоре.
Обед: салата с маруля, спанак, мандаринови портокали, чери домати, сок от лайм, лук, крутони от пита и нарязани бадеми.
За вечеря Серена пие чаша кафяв ориз със семена от коноп и чиа, заедно със салата с пресни зеленчуци.

Всички тези спортисти се фокусират върху храненето като избират здравословни органични храни - предимно зеленчуци, чисти протеини и здравословни въглехидрати.

Но също така се случва да се угодят, независимо дали е вино (LeBron), фондю (Federer). Всички тези спортисти са изключително талантливи и диетите им помагат да се увеличи максимално техният потенциал.

Всички можем да се храним добре, за да изваем фигурата си, но не трябва да бъдем твърде педантични, ако искаме траен резултат и щастлив живот, не мислите ли?


ВИЖ ОЩЕ: >>> Пет супер звезди на спорта, които не докосват месо