Блог

Какви храни консумират професионалните футболисти?

Какви храни консумират професионалните футболисти? Снимка: Pexels.com

Футболът е най-гледания спорт в света, като имайки предвид популярността и сериозното финансиране на този спорт, по света има милиона хора, които имат желанието да пробият в големия футбол. Това обаче е трудна задача, тъй като освен чиста доза талант, в днешни дни един футболист трябва да има и безупречен тренировъчен и хранителен режим, ако иска да постигне нещо голямо.

Храната е истинско гориво за всеки професионален спортист, като правилната диета е в основната на всеки един успял футболист. Затова в следващите редове ще се спрем на няколко изключително полезни и важни храни, които присъстват в менютата на едни от най-добрите играчи на планетата.

Зехтин

Въпреки, че мазнините са противоречив тип хранителни вещества, най-вече заради вредните такива в лицето на транс мазнините например, съществуват и много полезни видове мазнини. Такъв е именно зехтина, който е в основата на хранителните навици на един от най-добрите футболисти на планетата Лионел Меси, като самия диетолог на аржентица включва този вид храна в неговото меню с цел намаляване негативните реакции за мускулите и намаляване на травмите. Самия зехтин представлява натурално масло, което е извлечено от маслини, като това е една традиционна храна за средиземноморските държани. Зехтинът, особено вида наречен екстра върджин е изключително полезен и освен това е отличен източник на на здравословни мононенаситени мазнини. Този вид храна също така е пълън с антиоксиданти, като освен това зехтина има и противовъзпалителни свойства, което е изключително важно за един футболист.
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Leo Messi (@leomessi)

Риба

Рибата е изключително ценен източник на полезни и важни хранителни вещества, особено белтъчини и полезни мазнини. Различните видове риба имат редица ползи, като макар и в различни количества те съдържат важни микро и макронутриенти, както и различни витамини, минерали и аминокиселини. Главната полезна мазнина съдържаща се в рибата носи името Омега 3, което представлява група от цели 9 полинаситени мастни киселини.
Един от отявените почитатели на рибата пък е петкратния носител на златна топка Кристиано Роналдо. Консумацията на рибни продукти е една от причините португалския голаджия да продължава да се намира в топ форма, като ако погледнем конкретните футболни залагания за голмайстор на Серия А през сезон 2020/2021, ще видим, че след 27 изиграни кръга, именно Кристиано е фаворит с коефициент от 1.25.
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Cristiano Ronaldo (@cristiano)

Ориз

Ориза е важен източник на въглехидрати, които пък са основен източник на гориво за всеки професионален спортист. Съществуват различни видове ориз, но белия ориз е най-разпространен, като той е отличен източник на витамини от групата Б. Освен това, белия ориз съдържа и ценни минерали, като магнезий, калий и желязо, докато неговия калориен индекс предоставя отлично гориво за мускулите на един футболист.
Един от големите футболисти в днешни дни, който консумира ориз, като част от неговия хранителен режим е топ стрелеца на германския колос Байерн Мюнхен Робърт Левандовски. Полския нападател демонстрира страхотна форма вече почти десетилетие, като той е основен фаворит за голмайстор на Първа Бундеслига във всеки един сезон, като диетата определено има своята роля за отличното представяне на Левандовски. Интересно е да се отбележи, че съпругата на голаджията на Байерн е диетолог, като тя му помага при подбора на най-подходящите храни за него.

Вижте още: 

>>> Хранителните навици на най-добрите спортисти в света