Блог

Вечерна иглика - ползи за здравето на гърдите

Вечерна иглика - ползи за здравето на гърдите Снимка: Unsplash.com
Вечерната иглика (със съдържанието си на гама-линоленова киселина - GLA), може да помогне за балансиране на хормоните и за облекчаване на болката в гърдите...

Маслото от вечерна иглика (Evening Primrose Oil, EPO) се счита за ефикасно средство за справяне с проблеми в гърдите, главно заради способността на билката да облекчава болка и заради наличието на противовъзпалителни свойства.

Вечерната иглика облекчава болката

Една от най-често срещаните причини EPO да се свързва със здравето на гърдите е доказаната му ефективност да намалява болката и чувствителността на гърдите. Някои жени изпитват дискомфорт в гърдите, особено по време на менструалния си цикъл, което често се дължи на хормонални колебания. EPO, със съдържанието на гама-линоленова киселина (GLA), може да помогне за балансиране на хормоните и за облекчаване на болката в гърдите по време на цикъл.

Вечерната иглика притежава противовъзпалителни свойства

Маслото от вечерна иглика съдържа GLA, омега-6 мастна киселина с противовъзпалителни свойства. Възпалението може да допринесе за различни проблеми, свързани с гърдите, като мастит (възпаление на гърдите) и дискомфорт, свързан с фибро-кистозни изменения в гърдите. Потенциалът на EPO да намалява възпалението може да помогне за облекчаване на тези симптоми.

Вечерната иглика регулира хормоните

Хормоналният дисбаланс може да повлияе на здравето на гърдите и да доведе до състояния като фибро-кистозни промени в гърдите. Някои жени използват EPO, за да си помогнат да регулират хормоните, тъй като GLA играе роля при производството на хормони и за регулиране на метаболизма.

Вечерната иглика се грижи за здравето на кожата

Здравата кожа в областта на гърдите е от решаващо значение за цялостното здраве на гърдите. Смята се, че съдържанието на GLA в EPO насърчава здравата кожа, намалявайки риска от кожни раздразнения и потенциални усложнения, които могат да засегнат гръдната тъкан.

Вечерната иглика има потенциал да намали риска от рак на гърдата

Някои предварителни изследвания и проучвания върху животни предполагат, че GLA, намерена в EPO притежава противо-ракови свойства. Необходими са обаче по-задълбочени научни изследвания, за да се потвърди потенциалната връзка между EPO и снижаването на риска от рак на гърдата.

Важно е да се отбележи, че въпреки че EPO може да предложи ползи за определени симптоми, свързани с гърдата, това не е гарантирано или универсално решение. Индивидуалните отговори на EPO могат да варират и неговата ефективност може да зависи от конкретния проблем, свързан с гърдите и с общото здравословно състояние на жената.
Освен това, EPO не трябва да се счита за заместител на редовните профилактични прегледи на гърдите, мамографиите (след назначение от специалист) и медицинските консултации. Необходимо е жените периодично да извършват самоизследване на гърдите, да се подлагат на клинични прегледи при специалист-мамолог или гръден хирург, както и да следват препоръчаните им предписания за скрининг с цел гарантиране на предотвратяване или ранна диагностика на всякакви аномалии или състояния на гърдите.

Маслото от вечерна иглика подсилва половата, ендокринната и сърдечно-съдовата система. Поддържа нормалния менструален цикълж и доброто състояние на кожата. Подходящо е за употреба при хормонални промени като ПМС, ендометриоза, менопауза, репродуктивни нарушения, безплодие, сърдечно-съдови проблеми, холестерол, високо кръвно налягане, проблеми с косата. Маслото от вечерна иглика балансира хормоналните нива и оказва благоприятно въздействие върху предменструалния синдром и на симптомите по време на менопаузата - горещи вълни, проблеми със съня, промени по кожата, склонност към депресия, развитие на различни костно-ставни проблеми като артрит и остеопороза.
EPO е богатo на Омега-6 мастни киселини, благодарение на които се подобрява състоянието на ставите, кожата и косата, а антиоксидантната му активност спомага за ограничаване на възпалението при ставни проблеми.
Маслото от вечерна иглика е богат източник и на полиненаситени мастни киселини, витамин Е и витамин В6.

Винаги се консултирайте със здравен специалист, преди да използвате EPO или друга добавка, особено ако имате придружаващи заболявания или приемате медикаменти.

ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Нарът - суперхрана, която се бори с рака на гърдата
>>> Диети
>>> Имунотоп - с благоприятен ефект върху имунната система