Блог

Как да устоим на коледните и новогодишни трапези?

Как да устоим на коледните и новогодишни трапези? Снимка: Zdravoslovno.com

Празничните дни покрай Коледа и Нова година са периода, в който се трупат най-много излишни килограми, за които после дълго съжаляваме...

Нека помислим за това предварително!

Съставянето на план, който позволява да посрещнем новата година без притеснения за външния вид, теглото и самочувствието ни, и без да прекарваме половин година след това в премахването на килограмите, натрупани през декември, е повече от препоръчителен.

От къде да започнем?

  • Сега е моментът да отбележим кои ще бъдат здравословните дни преди и след всяко Коледно/Новогодишно парти. Те ще балансират приема на излишните допълнителни калории по време на празниците. В разтоварващите дни трябва да се предвиди приема на допълнителни количества вода и консумацията на много пресни плодове и зеленчуци.  
  • Да не забравяме или отлагаме упражненията и тренировките заради празниците! Физическата активност е особено важна сега, дори при възможност натоварването трябва да бъде малко повече от обичайното, за да изгори неизбежните допълнителни празнични калории.
  • Внимателният подбор на храната също е много важен. Нека изборът бъде сандвичи, свежи зеленчуци или плодове пред пържени или преработени храни; а относно напитките – предпочетете бяло вино пред шампанско например, за да намалите наполовина приетите калории.

Какво още?

  • Следете телесното тегло по време на празничните дни.
  • Ограничете като цяло консумацията на алкохол, бисквити, торти, шоколад, сладолед, сосове, мазни меса и салами.
  • Необходимо е да се контролира и приема на въглехидрати (хляб, картофи, ориз и паста), защото те са тежки на калории храни.
  • След празниците, възвърнете възможно най-скоро здравословните си или поне обичайните си хранителни навици.
  • Следете големината на порциите - ако е трудно следенето на това какво поглъщаме, поне да обърнем внимание колко.
  • Да се раздвижим! Ако редовно се спортува, в този случай може да се увеличи нивото на натоварване, ако ли пък не се тренира изобщо – наложително е включването на физически упражнения, които да компенсират богатото празничното меню.

Източник: Kirkham S. (2010) Weight Loss - The Essential Guide, Peterborough, UK, Need2Know

Коледна трапеза - погача


Виж още: 
>>> СУПЕР ХРАНИ
>>> Здравословни храни за празнични дни