Блог

Как да влезем във форма след празничната самозабрава…

Как да влезем във форма след празничната самозабрава…

Малко личен опит от Гергана Вълова, собственик и мениджър на компания за здравословен начин на живот

Да влезем във форма след коледно-новогодишните празници си е предизвикателство, и то всеки път. Тялото ни е свикнало да поема повече храна и алкохол. Последното нещо, за което си мислим, са фитнеса и упражненията... През тези 2-3 седмици работното ни ежедневие съвсем е излязло извън ритъм – забавления до късно вечерта, късно ставане на сутринта, спокойствие и почивка през деня... Как да се върнем към рутината без да стресираме организма ни допълнително? Всеки се надява новата година да му донесе желаните неща – здраве, успехи, любов, повече тонус и самочувствие, по-малко вредни навици. Но за да може късметът да бъде на наша страна, е добре самите ние да се постараем да дадем всичко от себе си, за да ги получим. Факт е, че много хора използват началото на годината, за да си кажат: „Започвам диета, ще да ходя редовно на фитнес, ще спра цигарите… и т.н.”

Самата аз преминавайки за пореден път през тези разсъждения, този път реших да подходя още по-организирано от обикновено. Така си направих малък план, като в него включих нещата, които са най-важни според мен за постигането на желаните резултати. Ще разкрия пред вас списъкът с моите тайни за бързо възстановяване:

1.    Да премахна токсините (детокс)
Има много начини да прочистиш организма си. Аз планирам да използвам изпитания от мен метод – фрешове. Правя го минимум един ден в седмицата. Сутрин на избрания ден не ям нищо – просто пия фрешове, вода и зелен чай. През деня е същото. Когато и колкото пъти огладняваш, винаги фрешът ме засища. И така до следващата сутрин. Ефектът е поразителен. Придобивам изключителна енергия – имам чувството, че ще полетя. А като бонус, свалям около килограм от теглото си. Прекрасно, нали? Най-любимите ми фрешове са 2 – комбинацията от магданоз, целина и ябълка и комбинацията от ананас, портокал и джинджифил. Вкусовете им са наистина уникални, за хранителните качества да не говорим. За всички онези, които могат да издържат без да ядат повече време, този метод за изчистване може да се прави няколко дни подред, но желателно е да не са повече от три.

2.    Да се храня здравословно (правилно захранване)
Връщам си нормалния ритъм на хранене след празниците – от доста време правя тази услуга на тялото ми и се храня с вкусно приготвени полезни храни. Нали знаете, има една приказка – Човек е онова, което яде… Но по време на празниците дори аз консумирах твърде много и различни неща, много от които не са препоръчителни за отличната форма и не влизат в обичайното ми меню. Беше вкусно, наистина! Сега обаче трябва да си възстановя режима. И това няма да е трудно, защото с балансираното хранене се чувствам много добре – лека и изпълнена с енергия. Просто по време на почивка човек престава да брои калориите, които поема. А аз сега ще възстановя тази практика и ще следя какво и в какво количество приемам. Не гладувам, а замествам тежките меса с по-леки: като риба, пуешко месо и зеленчуци. Дресингът на салатата вече ще е по-ниско калоричният му вариант. Ще намаля тестените изделия и сладките неща. Ще оставя само чашата бяло вино за вечерта! Така изобщо няма да е трудно...

3.    Да пия повече вода (хидратация)!
Нещо, което не ми е присъщо и всеки път си го повтарям. Като повечето забързани хора, и аз забравям да пия достатъчно вода през деня. Почти никаква всъщност. Сега обаче ще променя това. Зная много добре, че водата е изключително важна за тялото. Редовното хидратиране осигурява правилното функциониране на нашите органи и освежава мисълта ни. Особено след празници, когато организмът е бил насилен да обработи огромни количества храна и алкохол, водата идва като спасител за тялото. Затова ще пия поне по 2 литра вода на ден, за да свикна. И по една чаша топла вода сутрин, на гладно... Дано се справя този път.

4.    Да раздвижа тялото (физически упражнения)
Това е другата много трудна задача... Как да намеря два часа през деня, за да отида до фитнеса/залата/корта, после да се върна навреме при децата си вкъщи? Досега не съм успяла. Но ще трябва, защото тялото ми го иска. Ще опитам с популярния „уред” на Мадона, който отнемал само половин час, вместо обичайните за фитнеса час и половина. Така ще спестя по един час два пъти в седмицата. През другите дни мога да правя упражнения вкъщи. Не ми трябват специални уреди и оборудване, за да правя клякания, напади, коремни преси и лицеви опори – 3-4 серии от по 10-15 упражнения ще свършат работа. Звучи достъпно и лесно. Ще се справя този път. А като награда ще потанцувам – защо не и на клуб. За релакс.

5.    Да помисля за работата (концентрация, фокус)
По време на празниците имах идеи да пооправя някои неща – да си подредя файловете на компютъра, да разчистя пощата си, да довърша с писането на годишния план… нищо не свърших. Просто си почивах и четох хубави книги. Сега, за да успокоя гузната си съвест, трябва да планирам внимателно какво имам да свърша. Решавам да го правя ежеседмично, за да мога да се справям с поставените задачки. Ще направя един генерален списък със задачи и проекти, след това ще оцветя, за да приоритизирам – в червено спешните задачи, в синьо – средно спешните и в зелено – не спешните. Ще актуализирам списъка ежеседмично и всеки ден ще си набелязвам 10-те най- важни за свършване. Така ми звучи успокоително. Нещата ще са под контрол и за нула време ще си възвърна работния ритъм.


Това са моите пет стъпки за влизане във форма през януари, без да стресирам тялото и духа си. Споделих ги с вас, за да можете да помислите как да поработите върху себе си този месец, за да се почувствате по-добре. Дано ви харесат идеите ми.

Ще очаквам да споделите – дали с коментар, дали с писмо, дали с посещение на FineLine.bg. А пък аз дотогава ще съчетая полезното с приятното и освен работата по петте ми планирани задачки, ще си помисля и за малките удоволствия, за да има той повече смисъл. Минутите, прекарани с любимите деца; чашата вино, изпита с близък приятел; музиката, изпълваща душата ми; ваканцията, планирана за лятото, а защо не и мечтата, очакваща да бъде постигната.


Виж още: 
>>> СУПЕР ХРАНИ
>>> Здравословни храни за празнични дни