Блог

За възрастта и теглото

За възрастта и теглото Снимка: StanimirMihov.com

Станимир Михов е фитнес ентусиаст и персонален инструктор, завършил в НСА Фитнес и фитнес-културизъм.
Специално за аудиторията на Zdravoslovno.com той представя практични съвети за здравословен начин на живот и темата този път е: 

ВАЖНАТА ЗАВИСИМОСТ МЕЖДУ ВЪЗРАСТТА И ТЕЛЕСНОТО ТЕГЛО



Когато става въпрос за идеално тегло, има някои закономерности, които трябва да се вземат под внимание. Това са важни взаимодействия и връзки, които оказват своето значение, както при формирането на тялото на едно дете, така и при процеса на натрупване на килограми при възрастните индивиди.


Наскоро Световната здравна организация (СЗО) изнесе нови нормативи за ръста и теглото при малките деца. Това не е правено от повече от 20 години и разликата се състои в това, че за норма са посочени по-ниски килограми за съответната възраст. Причината е, че много по-голям процент от децата в днешно време се хранят изцяло с майчина кърма до определена възраст, за разлика от предишни години, когато се е разчитало в по-голяма степен на адаптираните млека. При естественото хранене се трупат по-бавно килограми и от там идват разликите с предходните норми.


За да намерим закономерността в процес на натрупване на телесно тегло при възрастните хора, трябва детайлно да се спрем на някои подробности.
На първо място е важно да разграничим натрупването на тегло при двата пола, тъй като има разлика в хормоналния фон, както и е налице специфика в телата при мъжете и жените. Научно е обосновано, че с възрастта мъжете малко намаляват своето тегло, докато при нежния пол е обратното – с възрастта жените натрупват повече килограми.


Освен гореизложените причини, може да добавим и факта, че с напредване на възрастта понякога се отключват заболявания, които забавят метаболизма и по този начин въздействат за натрупване на повече килограми и мазнини на нежелани места.

В интернет има много ресурси и таблици, по които да определим най-подходящото за възрастта тегло. Като цяло те се обосновават на изчисляване на Индекса на телесна маса (ИТМ), но имайте предвид, че това не е особено точен метод, защото не се вземат предвид възрастта и заболяванията на индивида, както и редица други фактори.

Френският учен Пол Брока (Pierre Paul Broca) е съставил таблица за изчисление на оптималното идеално тегло, обусловено от възрастта и височината. Той смята, че за дамите до 40 години теглото трябва да се изчислява, като от ръста в сантиметри се извади 110. След 40 години от ръста се изважда 100, а след 50 годишна възраст към този резултат трябва да се добавят и още 5 %.

Как да изчислим идеалното тегло по метода на Пол Брока

Примери

  • жена на възраст 38 години и височина 166 см ⇒ Идеално тегло: 56 кг
    (166 - 110) = 56 кг
  • жена на възраст 43 години и височина 170 см ⇒ Идеално тегло: 70 кг
    (170 - 100) = 70 кг
  • жена на възраст 55 години и височина 160 см ⇒ Идеално тегло: 63 кг
    (160 - 100) + 5% от разликата, или добавят се още 3 кг към разликата от 60.

Този метод обаче също не дава толкова надеждни резултати, защото не отчита спецификите и особеностите на индивидите, например дали това са хора с наличие на някакви заболявания, бременни или кърмещи жени, и други.
Все пак формулата на Пол Брока може да бъде ориентир, когато искаме да се придържаме към определено здравословно телесно тегло.


Ако искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре на всяка възраст, трябва да се съобразим с факта, че в различните периоди от живота си човек се нуждае от различни съотношения (пропорции) в приема на хранителни вещества, тъй като потребностите на организма се изменят с напредване на възрастта.

- В храненето на децата и подрастващите трябва да присъстват много зеленолистни зеленчуци, пресни плодове, зърнени храни и белтъчини, защото в тези периоди се изгражда бъдещия възрастен индивид и се полагат основите на по-нататъшното му здравословно хранене и развитие.

- След 30-та година е добре да се започне  с избягване или поне ограничаване на силно преработените храни като например сладкиши и чипсове, защото те могат да доведат до бързо натрупване на мазнини, съчетано със забавящия се метаболизъм.

- В по-напреднала възраст са нужни и храни, които да доставят много влакнини (растителни фибри), за да се поддържа в добра форма забавената перисталтика на червата. Ограниченията в приема на сол също е от съществено значение в тази възраст, за да не се провокира рязкото покачване на кръвното налягане, а с това и увеличение на риска от появата на инсулт и инфаркт.


В заключение може да се каже, че оптималното тегло е различно за всяка възраст и може да се поддържа през целия живот в случай, че се съчетават правилно хранене с редовно физическо натоварване, разходки на чист въздух и повече спокойствие в ежедневието!


Още полезни съвети и статии на Станимир Михов можете да разгледате в сайта му на адрес StanimirMihov.com.