Блог

Суити - неочаквано добра изненада в супермаркета

Суити - неочаквано добра изненада в супермаркета Снимка: Zdravoslovno.com

Вероятно за мнозина плодът СУИТИ не е нито новост, нито изненада, но за мен си е истинско откритие, привличайки вниманието ми в Parkmart преди дни.
Затова ще се опитам да ви представя малко повече информация за този ценен и вкусен източник на хранителни вещества.

Суити (помелит, оробланко) е сорт цитрусов плод, хибрид между грейпфрут и помело, патентован от Университета в Калифорния през 1981 г. Принадлежи към семейството на Rutaceae и в превод от испански означава „бяло злато“.

Кората на Суити е дебела и тревистозелена на цвят, а вътрешността е бледожълта. За разлика от грейпфрута, този сорт цитрус има по-малко семки и е по-сладък на вкус, но също като него има горчива ципа (по-тънка), която трябва да се обели преди да се консумира. Месестата част (вътрешността) на плода е крехка и много сочна.
Оробланко е известен най-вече с това, че понижава нивото на холестерола в кръвта и е богат източник на витамини, минерали и фибри, сред които най-вече - витамин В1.
В България вносът на Суити е главно от Израел.
Суити е чудесен вариант за закуска и за включване в диети за отслабване. В един плод се съдържат от 24 до 50 калории и неговата сладост не се дължи на прекомерна захар, а на ниското съдържание на плодови киселини.

Суити е чудесна възможност да опитаме нещо ново, вкусно и здравословно!


Факти

Като естествена кръстоска между грейпфрут с помело, този сравнително нов хибрид е предпочитан заради сочното си и сладко "месо" и заради липсата на онази горчивина, характерна за грейпфрута. В България сортът все още не е толкова разпространен и се счита за нещо по-екзотично, затова и може да бъде открит предимно на фермерските пазари и в някои супермаркети от по-висок клас.
По отношение на отглеждането на дървото, Oroblanco се оказва популярен избор сред любителите-градинари, тъй като сортът е ранозреещ, може да се отглежда в саксия (контейнер) и плодовете му се задържат добре и дълго на дървото при зреене. Дърветата обаче не растат в студени условия, но пък имат свойството да се адаптират бързо към околната среда и да растат много бързо.

Как да разберете дали плодът е узрял?

Плодът е узрял, когато кожата му стане красиво зелена. Неузрелите екземпляри ще узреят най-добре, съхранявайки ги на стайна температура. Плодът може да се обели и директно да се консумира, или сокът му да се пие фор формата на сок (фреш) след изцеждане.

Хранителна информация

В 100 грама Суити се съдържат едва 37 KCal (калории) и 9 g въглехидрати.
Плодът е богат на калций, калий, магнезий, желязо и фосфор. Съдържа задължителния за цитрусите витамин С, което го превръща в мощен антиоксидант и пръв приятел на имунната система.

Ползи за здравето

- Стимулира храносмилането.
- Зарежда с енергия по подобие на чаша кафе сутрин.
- Притежава противовъзпалителни свойства.
- Добър източник е на фибри за стимулиране на храносмилателния тракт.
- Предотвратява отлагането на плаки по кръвоносните съдове, заради съдържащите се в него антиоксиданти, а това означава и по-нисък риск от сърдечен удар.
- Съдържащият се в плода калий балансира нивата на течности в тялото.


Честата употреба на СУИТИ помага за справяне с "лошия" холестерол!


Противопоказания

Както останалите цитруси, Суити е силен алерген. Човек, който е податлив на алергични реакции, трябва да внимава с въвеждането на този плод в диетата си, както като храна, така и като козметичен продукт. При най-малката негативна реакция следва да се направи консулт със специалист.
Бременните жени и майките, които кърмят също трябва да внимават с консумацията на Суити, поради ъзможността от поява на неочаквани неприятни последствия. Плодът съдържа множество полезни вещества, но остава алерген, като може да достигне до плода / детето чрез кръвта или млякото.
Тялото на бебето понякога не е готово да възприеме нови компоненти и следователно може да реагира с появата на негативна реакция към продукта. По същата причина се препоръчва и ограничаване на въвеждането на плода в диетата на деца под 5 години.

Снимка: Суити/ Помелит/ Оробланко грейпфрут
Суити оробланко помелит грейпфрут


В сравнение с грейпфрута, суити-то е по-сладка и по-голяма негова версия. Видеото е на английски език и в него Майк обяснява накратко за този невероятно вкусен и здравословен плод. Зареден с витамин С и фибри, както и предпочитан за включване в диети за сваляне на килограми, помелитът печели! Опитайте, ще ви хареса. Oroblanco означава на испански "бяло злато" - помислете и за това ;)


ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Диета за снижаване нивото на холестерола
>>> Грейпфрут