Блог

Три важни момента при използването на калориен калкулатор, през погледа на Ясен Крайчев (SilenBG.com)

Три важни момента при използването на калориен калкулатор, през погледа на Ясен Крайчев (SilenBG.com) www.silenbg.com

Калорийният калкулатор на Zdravoslovno.com безспорно е една от най-полезните функции в сайта.  Използването му е лесно и удобно, базата от данни включва над 2 800 храни и напитки, традиционно консумирани от българина и предлагащи се на българския пазар, и той дава възможност да изчислите доста точно количеството поета енергия с храната. Всичко това подпомага хората, желаещи да променят теглото си, както и персоналните треньори в работата с клиентите им при изготвяне на хранителни режими.

За да се възползвате от пълния потенциал на калкулатора, е нужно да съобразите няколко неща. В противен случай можете да останете разочаровани или да не постигнете целите си. Това не бива да се допуска, защото в такива моменти хората прибягват до радикални решения – съмнителни лекарства или "магически" вещества, диети с глад и ябълки или напълно изоставяне на каквито и да било добри хранителни и спортни навици. Ето защо ви представям три важни момента, които да имате предвид, когато поемете по нелекия път на здравословния начин на живот, придобиването на желаната фигура или гоненето на спортни резултати.

Първият подводен камък ще откриете след като сте изчислили всичко с калкулатора, изготвили сте си хранителен режим, спазвали сте го известно време и видите резултати. Независимо дали става дума за покачване или сваляне на тегло, ще се сблъскате с т.нар. плато – момент, в който поддържате дадена телесна маса. И това е напълно обяснимо – едната от величините, които участват в изчисленията на калкулатора е именно теглото на индивида. А след като то е променено (заради манипулирането на енергийния баланс), необходимо е ново пресмятане и минаване на нов праг на приемани калории. Пример: ако сте в режим за сваляне на килограми и от 65 кг станете 60 кг, и започнете да поддържате това тегло – не се чудете, а отново ползвайте калкулатора, въвеждайки новите данни.

Вторият момент се отнася по-скоро до мъжката част от фитнес ентусиастите. За много от тях на дадена възраст или период от живота (създаване на семейство, натоварен график, липса на финанси, травма или заболяване и пр.) се стига до нещо, което за мен е непростимо – спира се всякаква физическа активност. Не е хубаво, но нека не се лъжем – случва се често. И тогава се чуват мъдрости от сорта на „мускулите ми станаха на мазнини”. Вероятно читателите са наясно, че такъв механизъм в човешкото тяло не съществува, следователно причината е другаде. Къде? Ами отново в един от параметрите, използван от калорийния калкулатор – нивото на физическо натоварване. Просто казано – тренировките ги няма, а порциите са същите. Чисто психологически за  мъжа е трудно да замени свинската пържола и варените картофи с пилешки гърди и грах в масло. За мускулите важи правилото "If you don’t use it, you lose it" (прев. "Ако не го използваш, го губиш"), но това не значи, че е неизбежна и моменталната загуба на добра визия. Ето защо и при смяна в тренировъчните навици, трябва наново да се използва калорийният калкулатор.

На трето, но не на последно по значимост място се спираме на следното: независимо как се храните и дали тренирате, за поддържане на добро здраве от значение е обмяната на веществата. Необходимо е човек да се грижи за метаболизма си. В повечето сайтове за спорт и фитнес се обръща внимание на катаболни дейности – тренировки, и на твърде малко анаболни – основно хранене. Ето защо в третата точка от тази статия хвърлям поглед към анаболизма. За да сте здрави и красиви, ви съветвам да практикувате всеки ден анаболни минути. Подобни техники ще ви бъдат от полза не само във физическо, но и в ментално отношение. Всеки може да открие подобни анаболни стимулатори за себе си. И не на последно място – не забравяйте старата фитнес мъдрост "Почивката ражда шампиона!"

Поздрави и успех!

Ясен Крайчев, автор на www.SilenBG.com