Блог

За лошата репутация на картофите

За лошата репутация на картофите Zdravoslovno.com Архив

Когато  чуем  думата "картоф" в нашето съзнание изплуват все вкусни неща – пържени картофи, чипс, пълнен картоф със сирене и бекон, и куп други. Знаем, че това не е най-здравословнaтa хранa, но в динамичния и забързан живот  много от нас се насочват към  бързото й приготвяне.

А в действителност картофите могат да бъдат изключително здравословни, ако бъдат приготвени по начин, по който те доставят на организма ни чиста енергия!

Репутацията на картофа страда заради това, че се приготвя по нездравословен начин.Всички знаем, че най-здравословните начини да се консумират картофите си остават печенето, варенето и задушаването. А когато искаме и да се нахраним, освен да доставим полезни вещества на организма си,  варените картофи са много подходящи, тъй като те доставят усещане за особена ситост...

Гликемичният индекс (ГИ)* не е всичко!
Нека обхванем концепцията на ГИ. Високите нива на ГИ водят до колебание в нивата на кръвната захар, което е предпоставка  за  преяждане, а оттам и затлъстяване.
Ако обръщаме достатъчно внимание на ГИ, консумация на храна през 2-3 часа, съдържаща 50 грама въглехидрати - като фъстъци, бонбони M&M, Нестле, а дори и чиста фруктоза, биха се считали за здравословни, тъй като имат сравнително нисък ГИ. Ето, че стигаме до парадокс-  нисък ГИ не означава, че сме поели здравословна храна, а напротив.

Повишаване ефиктивността на картофите
Нека разгледаме хранителните вещества, съдържащи се в картофите.Те са с много ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий; добър източник на диетични фибри, витамин В6, калий, мед, фосфор и манган, както и много добър източник на витамин С. Налице е и голямо разнообразие от антиоксиданти, каротеноиди, флавоноиди и други фитонутриенти в картофите, които помагат на организма да се справи с високото кръвно налягане.

Витамин В6 е необходим на организма за над 100 ензимни реакции, включително синтеза на аминокиселини и разграждането на гликоген в мускулите, и черния дроб.  В този контекст може да се счита, че картофите  повишават производителността на спортистите.

Съществува разнообразие от сортове картофи, непознати за повечето от нас, например златни и лилави Юконски картофи. Лилавите са известни с това, че имат мощен противовъзпалителен ефект.

----- * Гликемичен индекс (ГИ) определя до каква степен ще се повиши съдържанието на кръвна захар след консумацията на определена въглехидратна храна. Храната винаги се измерва спрямо ефекта на чистата захар. Ястия с висок ГИ могат да увеличат глюкозата (продукт от разпада на въглехидратите) в кръвта (естествено и нивото на инсулина) за много кратък период от време. Обратното – храните с нисък ГИ влияят в малка степен на отделянето на инсулин и съдържанието на захар в кръвта.

ГИ на чистата глюкоза се приема за 100, а всички останали храни получват стойности в зависимост от тази.
Гликемичният индекс на печените картофи е 85, на пържените картофи - 75, на картофеното пюре - 70, на задушените картофи - 65, на варените картофи - 56.