Блог

Храненето през 2022 г. и занапред: Устойчиво, на растителна основа и цифрово

Храненето през 2022 г. и занапред: Устойчиво, на растителна основа и цифрово

Пандемията от COVID-19, извънредната климатична ситуация, продължителните военни конфликти с неясен изход - всичко това е доказателство, че светът се люшка от една криза в друга на единствената (засега) и така ценна за всички ни планета Земя.
За щастие, когато става въпрос за хранене, винаги има какво хубаво и добро да се каже, и макар да не сме имунизирани срещу промени, статията има за цел да очертае по-важните тенденции в храненето за 2022 г. и да представи онези микро- и макро промени, които вещаят по-добро бъдеще за планетата и по-добро здраве за хората.

Храната винаги е заемала огромна част от човешката култура, а трупането познания за храната е модерен и мощен лост за информиране за по-здравословен и по-устойчив избор на храна за много хора и то от целия социално-икономически спектър.

Как и с какво хората ще напълнят чиниите си през следващите години? За да разберем това, Nutrition Hub анкетира 100+ водещи професионалисти в областта на храненето относно тяхната визия за следващото десетилетие. Резултатът е обобщен в Доклад за тенденциите в храненето за 2022 г, който разкрива какво, защо и как хората ще консумират, както и какво ги мотивира, когато става въпрос за храна.

Добрата новина: в сравнение с предходните години, все повече хора обръщат внимание на това какво ядат поради различни причини и... бъдещето на храненето е светло!

ТЕНДЕНЦИИ В ХРАНЕНЕТО ЗА 2022 г.

1. Устойчиво хранене

Хранене с мисъл за планетата, околната среда и климата.

Храненето с мисъл за климата се фокусира върху диети, минимизиращи вредното въздействие върху околната среда и едновременно с това - осигуряващи ЗДРАВЕ.
Вегетарианските и веган рецептите набират популярност, а хората все повече изпитват съмнения относно произхода на съставките в храните и технологиите на приготвянето им. Общественото хранене е друга област, подложена на преосмисляне...

През 2021 г Берлин въведе мандати, които означават, че 50% от храната, предлагана в началните училища, трябва да бъде органична. Кафетериите и столовете също трансформират своите менюта като купуват повече сезонни и местни продукти; добавят повече ястия на растителна основа в менютата и се фокусират повече върху креативното* готвене. Всичко това води и до положителен ефект върху въглеродните емисии!

Креативно готвене - това е сетивно кулинарно изживяване с аромат, вкус, докосване, визуална наслада и дори цвърчащ звук.

Снимка: © Tabea Mathern
Eating with purpose: Climate-friendly and sustainable nutrition

2. Флора вместо фауна

Веган и хранене на растителна основа.

Дистанцирането от месото и обръщане "погледа" към храни на растителна основа продължава да набира скорост. Много родители искат да хранят децата си с вегетарианска или веган храна и търсят надеждна информация от експерти, особено относно прилагането на този вид диети. "Родителите искат да са сигурни, че осигуряват на децата си достатъчно основни хранителни вещества и избягват евентуални дефицити", обяснява диетологът Верена Диксън, основател на Kinder Nutrition. Предимно родители, представители на поколенията Y и Z съзнателно търсят продукти на растителна основа и храни, богати на хранителни вещества. Гастрономите също правят иновации в кетъринга, за да предлагат повече веган храни и разнообразни био ястия.

Снимка: © Tabea Mathern
Flora instead of fauna: vegan and plant-based nutrition

3. Възход на дигиталното хранене

Пандемията от COVID-19 накара повече хора да заобичат дигиталните решения и ускори и без това бързо развиващата се област на дигиталната хранителна терапия. Много професионалисти използват мобилни приложения, когато работят със своите клиенти, например, за да регистрират и да следят хранителните им профили. Дигиталните решения опростяват и достъпа до сертифицирани услуги, предлагани от професионалисти в областта на храненето и позволяват една по-тясна, специализирана и най-вече индивидуална грижа. Както пациентите, така и специалистите в областта на здравеопазването и храненето демонстрират нарастваща отвореност към възможностите за дигитално лечение. Дори и в България!

4. Внимание към всяка хапка и хранене с удоволствие

Хора в днешно време искат да се хранят по-питателно, за да бъдат по-здрави и да се представят по-добре в ежедневието. Те разсъждават върху начина си на живот и признават, че храната, която консумират влияе върху здравето им, въпреки че тук пола има огромно значение. Жените по-често и конкретно осъзнават връзката между храненето и здравето, докато мъжете, особено тези в средна възраст и нагоре, намират това за по-трудно. Вниманието и удоволствието са особено важни фактори! Хората искат да се хранят здравословно, но с удоволствие и без забрани. Една от тези концепции се нарича „Здраве във всеки размер (HAES)®️“ и се основава на три принципа: себеприемане, интуитивно хранене и физическа активност за удоволствие. HAES®️ придобива значение и в хранителната терапия: много възрастни индивиди искат да "излекуват" връзката си с храната и избягват диетите, които обслужват само по-здравословното поведение.

Инфографика: Mindful Nutrition/ DreamstimeMindful Nutrition

5. Персонализираното хранене навлиза в мейнстрийма

Специализирана диета, адаптирана към конкретната физиология на индивида... звучи малко като научна фантастика, нали? Всъщност това, което преди време се предлагаше само на професионалните спортисти, сега е достъпно за всеки човек чрез непрекъснато нарастващ набор от персонализирани услуги в областта на храненето, в т.ч. изкуствен интелект, големи бази от данни, сензори за движение на тялото и т.н.
"Става все по-естествено да наблюдаваме тялото си, независимо дали със сензори за кръвна захар на ръката или с помощта на смарт бутилка за пиене" - казва Фабиан Шланг, диетолог и хранителен технолог.
Едно е ясно - за да работи персонализираното хранене, данните, продуктите и услугите от хранителната промишленост, здравето, технологиите и науката трябва да бъдат взаимосвързани. Това очевидно се случва, защото пазарът се разраства с появата на все повече и все по-разнообразни иновативни бизнеси.

6. Бързата храна става все по-бърза и по-здравословна

Продуктите от Fast Food индустрията, известни още като "Food-to-go", изпитват огромно търсене заради COVID-19. "Всички искаме да се храним бързо, удобно и без много усилие. В края на краищата, дори в хоум офис, животът е забързан и графиците ни са претъпкани" - казва професор Нанет Щрьобеле-Беншоп от Института по хранителна медицина към Университета в Хоенхайм. При храненето извън дома устойчивостта, здравето и удоволствието стават все по-важни. "Тъй като потребителите обръщат внимание на "критичните" съставки, вече се забелязва, че тези продукти се оптимизират“, казва Дагмар фон Крам, журналист в сферата на храненето. В бъдеще индустрията за доставки вероятно ще се фокусира върху онези потребители, които са ориентирани към здравето, които вероятно са и по-заможните консуматори на пазара.

7. Психобиотиците подобряват оста "черва - мозък"

Експертите, изготвили доклада за хранителните тенденции за 2022 г. са съгласни, че здравето на червата и пробиотиците стават и ще останат все по-важни през следващите години. Проблемите с храносмилането вече не са тема табу и информираността относно здравето на червата бързо се разпространява. С нарастването на изследванията, които потвърждават връзката между чревната бактериална екосистема (микробиома) и когнитивното здраве или т.нар. ос "черва - мозък", пробиотичните компании ще предлагат психобиотици*, често подкрепяни и от диетолози и други здравни специалисти.

* Понятието "психобиотици" се въвежда през 2013 г. от ирландския психиатър Тед Динън и обозначава клас пробиотични микроорганизми, които, приети в адекватни количества, могат да окажат положително въздействие при неврологични и психиатрични заболявания.

8. Борба с фалшивите новини в областта на храненето

С информацията и знанията, придобити от интернет, много хора се губят в подробностите, а най-важното им убягва. Въпреки това специалистите по хранене наблюдават нарастващо търсене на надеждна информация сред морето от онлайн източници за храненето. Хората стават все по-раздразнителни към инфлуенсър маркетинга и това е една от причините, поради които големите хранителни вериги започват да се превръщат в сериозни двигатели на обучение по хранене чрез блоговете и представянето си в социалните мрежи.

9. Подобряване на храненето на работното място

"Компаниите са все по-наясно, че биха могли да привлекат повече служители чрез промоция на здравето на работното място" - казва Катарина Кютрайбер, диетолог и собственик на консултантската компания Female Food Freedom. Това осъзнаване включва и темата за растителните източници на белтъчини например.

10. Доброто хранене започва от ранна детска възраст

Обучението по хранене в детските градини и училищата придоби особено значение по време на пандемията. Изискванията към фирмите, приготвящи и доставящи храна в училищата са завишени, изхождайки от факта, че навиците на децата в ранна възраст влияят върху хранителните им предпочитания в зряла възраст. Все по-голям брой организации, доставчици и институции са наясно с това.


Източник: www.nutrition-hub.com
Проучванията за Доклада за тенденциите в храненето за 2022 г. са проведени на немски език и затова цялата версия на документа е налична само на немски език - тук.

ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> ВСИЧКИ СУПЕРХРАНИ СА ТУК >>>
>>> NUTRI-SCORE: НАУЧНООБОСНОВАНА СИСТЕМА ЗА ЕТИКЕТИРАНЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ СТОЙНОСТИ
>>> ВСИЧКО ЗА КАЛОРИИТЕ