Блог

Съвети за хранене при инсулинова резистентност

Съвети за хранене при инсулинова резистентност Zdravoslovno.com
Диетата играе решаваща роля в лечението на инсулиновата резистентност.

Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на тялото не реагират добре на инсулин, което води до високи нива на кръвната захар. Често е предшественик на диабет тип 2 и може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Въпреки че лекарствата и промените в начина на живот са важни за управлението на инсулиновата резистентност, храненето заема водещо място.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се храните здравословно, да намалите инсулиновата резистентност и да контролирате теглото си:

Съсредоточете се върху пълнозърнестите храни

Базирайте диетата си около непреработени храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, растителни протеини и здравословни мазнини. Тези храни са богати на витамини, минерали и фибри, и могат да помогнат за стабилизиране на нивата на кръвната захар.

Ограничете количеството на рафинираните въглехидрати

Храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, като бял хляб, бял ориз и захарни изделия и закуски, могат да причинят скокове в нивата на кръвната захар. Вместо това предпочетете сложни въглехидрати като пълнозърнести храни, боб и бобови растения, които се усвояват по-бавно и имат по-мек ефект върху кръвната захар.

Контролирайте порциите

Внимавайте за размера на порциите, особено що се отнася до въглехидратите. Яденето на големи порции от всякаква храна, дори здравословна, може да доведе до скокове в нивата на кръвната захар. Използвайте по-малки чинии, купи и прибори, за да контролирате и размера на консумираната храна.

Включете протеин с всяко хранене

Протеинът помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар и насърчава усещането за ситост, което може да предотврати преяждането. Включете източници на растителни или бедни на мазнини протеини като пиле, риба, тофу, боб или леща - с всяко хранене и при всяко леко похапване.

Изберете здравословни мазнини

Включете източници на здравословни мазнини в диетата си, като авокадо, ядки, семена , зехтин. Тези мазнини могат да помогнат да подобрите инсулиновата чувствителност и намалите възпалението в тялото.

Без добавена захар!

Намалете до минимум приема на храни и напитки с високо съдържание на добавена захар, като сода, бонбони, сладкиши и печива. Вместо това задоволете жаждата си за "нещо сладко" с естествено сладки храни като плодове.

Хидратацията е важна!

Пийте много вода през целия ден, за да останете хидратирани. Понякога жаждата може да бъде сбъркана с глад, което води и до преяждане. Стремете се да приемате 8 чаши вода на ден и повече, особено ако сте физически активни.

Хранете се редовно

Стремете се да приемате храната редовно под формата на основни ястия и закуски през целия ден, за да помогнете за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Пропускането на хранене или твърде дългият период без ядене могат да доведат до падане на нивата на кръвната захар твърде ниско, което води до глад и в резултат на това - преяждане по-късно.

Следвайки тези съвети за хранене, вие може подобрите както симптомите на инсулинова резистентност, така и здравето си като цяло.
Не забравяйте, че консултацията със здравен специалист/ сертифициран диетолог е много важна, за да изградите заедно персонализиран хранителен план, който отговаря изцяло на вашите индивидуални потребности.


ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Диети
>>> Намалете захарта
>>> Ползите от водата и как тя ни помага да отслабнем