Блог

Норовирус - симптоми и съвети за справяне с болестта

Норовирус - симптоми и съвети за справяне с болестта Снимка: telegraph.co.uk

Целта на този материал е да се намали разпространението на норовируса през предстоящия зимен сезон и се надяваме точките по-долу да помогнат за свеждане до минимум на риска от появата на огнища в училищата, детските градини и останалите общности.

Вероятно знаете, че норовирусът засяга храносмилателния тракст и причинява вирусен гастроентерит, характеризиращ се с внезапна поява на повръщане и/или диария.

Той може да се разпространи бързо в затворени среди като училища и градини. Въпреки това, повечето хора не се нуждаят от специално лечение и възстановяването се извършва в домашни условия, като лечението продължава от един до два дни.
Норовирусът се предава лесно от човек на човек, чрез консумирането на заразена храна или вода, или чрез контакт със заразени повърхности или предмети.

Ако някой близък развива симптоми на норовирус, вие бихте могли да помогнете да се избегне по-нататъшното му разпространение сред общността, информирайки за точките по-долу.

Хората със симптоми на норовирус следва:

  • Да не посещават работа или училище, докато симптомите на вируса не преминат (или поне минимум 48 часа). 
  • Да консумират много течности, за да набавят обратно загубените такива в следствие на болестта. Ако симптомите не изчезнат до 48 часа, прегледът и консултацията с медицинско лице са задължителни. 
  • Да измиват ръцете си със сапун и вода редовно, особено след посещение на тоалетна и преди хранене. Гелът за дезинфекция на ръце, съдържащ алкохол  не е ефективен срещу норовирус.
  • Да се избягват посещения при приятели и роднини, тъй като има реална опасност от разпространение на инфекцията върху останалите. 
  • Да останат у дума, да се погрижат за добрата си лична хигиена. Особено важно е ръцете да бъдат измивани редовно. По възможност да се избягва всякакъв контакт с други хора. 
  • Да не се пипа или приготвя храна за други хора, докато симптомите не отшумят. Това е особено важно за периода на първите 48 часа. 
  • Както може би знаете, понякога при по-възрастните хора и при децата могат да са налице усложнения и инфекцията може да протече по-тежко.

Каквито и да са вашите симтоми или имате въпроси, свързани с норовирус, не се колебайте да потърсите навременна и компетентна медицинска помощ.