Блог

Вода с лимон и маточина :: 6 ползи за здравето

Вода с лимон и маточина :: 6 ползи за здравето Снимка: Zdravoslovno.com

Водата с лимон и маточина осигурява редица ползи за здравето, поради свойствата на тези съставки. Ето и някои аспекти, свързани с приема на вода с лимон и маточина:

Хидратация

Водата с лимон може да бъде освежаваща и хидратираща напитка, която ви насърчава да пиете повече течности през целия ден. Поддържането на подходяща хидратация е от съществено значение за цялостното здраве и благополучие.

Витамин С

Лимоните са добър източник на витамин С, мощен антиоксидант, който поддържа имунната система, помага за производството на колаген за здрава кожа и подпомага усвояването на желязото от растителни храни.

Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

Както лимонът, така и маточината съдържат съединения с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Тези свойства могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес в тялото, който е свързан с различни хронични заболявания.

Помощ за храносмилането

Водата с лимон често се използва като естествено средство за подпомагане на храносмилането. Киселинността на лимоните може да помогне за стимулиране на производството на храносмилателни сокове, които могат да помогнат при разграждането на храната и да облекчат симптоми като лошо храносмилане и подуване на корема.

Снижаване нивото на стреса

Маточината е билка, която често св използва заради успокояващите си свойства. В комбинация с лимон и вода, тя създава една наистина успокояваща напитка. Може да помогне за намаляване на тревожността, да насърчи релаксацията и да подобри качеството на съня при някои хора.

Регулиране на теглото

Въпреки че водата с лимон не е магическо решение за отслабване, тя може да бъде полезно допълнение към балансирана диета и рутинни упражнения. Водата с лимон е с ниско съдържание на калории и може да служи като по-здравословна алтернатива на всички "сладки" напитки. Освен това поддържането на хидратация може да подпомогне усилията за контрол на теглото чрез насърчаване чувството за ситост и намаляване на вероятността от преяждане.

Важно е да се отбележи, че въпреки, че водата с лимон и маточина може да предложи толкова много ползи за здравето, индивидуалният опит може да варира. Също ако имате специфични здравословни проблеми, винаги е добра идея да се консултирате със здравен специалист или диетолог, преди да направите значителни промени в диетата си или да включите нови съставки в нея.

Калории и хранителна информация

Калорийното съдържание на водата с лимон и маточина зависи от конкретната рецепта и от това какво количество лимон и маточина ще добавите във водата. Като цяло, ако правите вода с лимон и маточина чрез поставяне на няколко резена лимон и няколко листа от маточина, без да добавяте мед, други подсладители или допълнителни съставки, съдържанието на калории е незначително.

Самият лимон съдържа малък брой калории, приблизително 20 калории на 100 грама. Въпреки това, когато използвате лимонови резенчета във водата, калорийното съдържание на напитката е минимално, защото не консумирате директно кората на лимона.
Маточината от друга страна е билка с изключително ниско съдържание на калории. Обикновено тя съдържа по-малко от 5 калории на 100 грама. Когато се използват само няколко листа маточина за овкусяване на водата, приносът на калории е отново е незначителен.
Основният компонент на водата с лимон и маточина е самата вода, която не съдържа калории!

Имайте предвид, че ако добавите подсладители като захар или мед към водата с лимон и маточина, съдържанието на калории ще се увеличи. Освен това, ако използвате готови напитки или смеси с аромат на лимон, те може да съдържат добавени захари или други съставки, които допринасят за съдържанието на калории и със сигурност ще намалят добрата репутация на иначе така здравословната напитка.


ВИЖТЕ ОЩЕ:
>>> Маточина
>>> Лимони
>>> 8 суперхрани за здрава и красива кожа
>>> Хранителен режим и здравословно меню за една седмица