Блог

Кои консервирани храни са полезни за децата?

Кои консервирани храни са полезни за децата? Снимка: Zdravoslovno.com
Въпреки не толкова добрата репутация на консервираните храни, мнозина от нас ги обичат!

Консервираните храни са достъпни и имат дълъг срок на годност. Освен това те могат да бъдат "под ръка" по-дълго време в кухнята и килера. 

Когато трябва едновременно да се справим с по-малък бюджет и да осигурим питателна и разнообразна храна за нас и за децата ни, консервираните храни също могат да бъдат добро решение. 

Истина е, че когато планираме менюто на децата, мислим двойно по-внимателно... Затова предлагаме списък с консервирани храни, които спокойно можете да предлагате и "споделяте" с децата:

  1. Зрял боб (фасул) - консерва
    Чудесен източник на белтъчини за вегетарианците (и не само)! Зрелият боб в консерва е богат на магнезий, който подпомага работата на мускулите и също така продуктът е здравословен източник на фибри и желязо.
    Добавете консервирания боб към супи, салати и паста, или го сервирайте с пресни зеленчуци (особено червени чушки) и ориз.
  2. Печен боб (фасул) - консерва
    С изненадващото си богато съдържание на белтъчини, желязо и фибри, консервираният сготвен боб представлява чудесна здравословна гарнитура.
    Поднесете го с яйца или пълнозърнест сандвич за закуска, само обърнете внимание на съдържащите се в продукта количества сол и захар.
  3. Консервирани домати
    Доматът от консерва е още по-полезен. Съдържащият се в него витамин К е чудесен за укрепването на бързо растящите кости при децата. Също така, консервираните домати са обагрени в ярко червения антиоксидант ликопен, за който експертите считат, че е добър за сърцето и здравето на костите.
    Използвайте домати от консерва например за приготвянето на лесен и вкусен сос за спагети и паста, като добавите няколко листа пресен босилек и 1-2 скилидки чесън, и разбъркате добре (на слаб огън за няколко мунути).

  4. Риба тон - консерва
    Когато купувате риба тон в консервиран вид имайте предвид, че тази в собствен сос (и изворна вода) е за предпочитане.
    Рибата съдържа изобилие от белтъчини и е здравословен източник на витамини и добри/ полезни мазнини, благодарение на рибената мазнина и омега-3 мазнините.
    Комбинирайте със запечени картофи, паста или сладка царевица.

  5. Сьомга - консерва
    Консервираната сьомга е чудесен източник на добри/ полезни мазнини и омега-3 мастни киселини, както и на витамин D, който помага на кожата да изглежда добре и се грижи за здравето на костите.
    Сервирайте с паста, салата или зеленчуци за бърза и здравословнa вечеря.

  6. Консервирани плодове (компоти)
    Консервираните плодове (като ягоди, малини, праскови, круши, кайсии, череши и други) могат да бъдат добър заместител на пресните плодове, ако не разполагате с такива в момента (особено в случаите, когато броите задължителните 5 порции плодове и зеленчуци на ден).
    Внимавайте само с онези консервирани плодове, които са прекомерно "обляти" в захарен сироп, тъй като със сигурност те съдържат по-високи нива на захар, отколкото пресните плодове.

Компот

Източник на информацията: www.huffingtonpost.com

Виж още:

>>> Храни, които ще направят учениците и студентите по-умни

>>> Гответе заедно. Хранете се заедно. Разговаряйте. Превърнете времето на трапезата във време за семейството!