Блог

Кои храни съдържат най-много пестициди?

Кои храни съдържат най-много пестициди? Ягодите водят класацията на храните, които съдържат най-много пестициди
Снимка: Zdravoslovno.com

При отглеждането на плодове и зеленчуци, производителите могат да използват редица химикали и пестициди, които са опасни за здравето ни.
Да, със сигурност, пестицидите не са шега!

Въпреки нарастващото търсене от страна на потребителите на по-здравословни храни и такива, отглеждани по устойчиви методи, много проби продължават да реагират положително за наличие на не една, не на две, а дори на много повече химикали.

Една проба например при ягодите може да покаже наличие на повече от 17 различни пестициди, което ги превръща автоматично в особено токсична храна!

Бъдете особено предпазливи, когато избирате от къде да закупите плодовете и зеленчуците, включени в списъка "МРЪСНАТА ДУЗИНА на 2016-та година" на EWG's 2016 Shopper's Guide to Pesticides in Produce™:

1. Ягоди

2. Ябълки

3. Нектарини

4. Праскови

5. Целина

6. Грозде

7. Череши

8. Спанак

9. Домати

10. СЛАДКИ Камби

11. Чери домати

12. Краставици

Внимание: Преди консумация, продуктите трябва да бъдат старателно почиствани и измивани с вода!

Невъзможно е да купуваме всичко от фермерски пазари и локални производители. В случая обаче е важно да запомним продуктите от списъка по-горе, така, че следващият път, когато търсим ягоди например, да отделим повече време и усилия, за да открием естествено отгледани такива (и следователно с по-малко пестициди).

Източник: TakePart


Виж още:
>>> цветът на храните определя тяхната полезност и свойства
>>> СУПЕР ХРАНИ
>>> Свежи подправки у дома: здравословно, красиво, удобно и евтино