Блог

Кое е най-здравословното мляко?

Кое е най-здравословното мляко? Снимка: Freepik (www.freepik.com)
Макар, че в момента млякото от овесени ядки изживява своя възход, проучване показва, че то съвсем не е най-хранителната алтернатива сред млеката от растителен произход. 

В изобилието от алтернативи на прясното мляко, които се предлагат в магазините, сладкарниците и кафенетата, трудно е да знаем и да сме сигурни точно кой вид да предпочетем за сутрешното кафе или пък за купата със зърнена закуска. 

Соевото мляко отново на върха? 

Съгласно данни на Fortune, продажбите на соево мляко драстично са намалели с цели 57% (от $558 милиона през 2008 година на $242 милиона през 2015 година). Картината към настоящата година съвсем не е такава, благодарение на редица проучвания, сред които и проучване, публикувано в The Journal of Food Science and Technology, проведено в Университета McGill. Според това проучване, най-питателното и богато на полезни хранителни вещества (след кравето мляко) си остава соевото мляко

Whitney English Tabaie е популярна диетоложка в САЩ и специалист по хранене. Тя споделя следното: "Соевото мляко придобива лоша репутация поради остарели и дискредитирани твърдения за соята. Това, което сега несъмнено е известно, е, че соята не само не вреди на човешкото здраве, но тя дори е полезна за предотвратяване и лечение на хронични заболявания като рак на гърдата, рак на простатата, сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром и диабет."

Изследването сравнява хранителните стойности на четирите най-често консумирани млечни напитки от растителен произход (бадемово мляко,  мляко от кокосов орех, оризово мляко и и соево мляко) с тези на кравето мляко. Констатациите сочат, че соята не само е богата на протеини, но и предлага изобилие от изофлавони (фитохимикали с доказани антиканцерогенни свойства).

"Соевото мляко съдържа прекрасен профил на макроелементите. Една чаша съдържа около 7 грама протеин, 2 грама фибри и 4 грама ненаситени мазнини", казва Whitney Tabaie. Тя също така разделя своите научни експерименти в няколко серии, за да разбие мита, че соята причинява: рак, проблеми с плодовитостта, повишено акне и хипотиреоидизъм. 

Соята се е консумирала в продължение на хиляди години и вероятно проблемът не се дължи на самото растение, а по-скоро на самите процеси на обработка и модификация на продукта, които поставят неговите ползи за здравето под съмнение.

Приемът на органично, неподсладено, без ГМО соево мляко не би навредил никому! 

По данни на Mintel, продажбите на немлечни продукти в САЩ са се увеличили с 61% от 2012 г, достигайки до над $2.1 милиарда през 2017 г, поради нарастващия брой на веганите и поради нарастващия брой на хората, които считат, че кравето мляко освен всичко друго е богато на антибиотици и растежни хормони. В допълнение, въвеждането на млека от овесени ядки, коноп, пекан (вид американски орех), киноа, лешник и лен на пазара са предпоставка за още по-бурно развитие на този сектор в търговията, като продажбите на алтернативни млека се очакват да достигнат до $10.9 милиарда до 2019 г, по данни на Market Wired

Източник на информацията: https://moneyish.com


Виж още:
>>> Белтъчини
>>> СОЯТА - Супер храна
>>> Диета за снижаване нивото на холестерола