Блог

Как се отслабва здравословно?

Как се отслабва здравословно? Снимка: Zdravoslovno.com
Как се отслабва здравословно? Каква диета трябва да се спазва? Как се броят калориите, ако искаме да отслабнем?

Килограм телесна мазнина се равнява на 7 716 калории.
Така, ако е налице калориен дефицит от 500 калории (което означава, че изгаряме 500 калории повече, отколкото консумираме всеки ден), ще загубим около половин килограм на седмица, или: 500 калории х 7 дни = 3 500 калории.

По тази схема е лесно да се установи, че при калориен дефицит от 1 100 калории ще загубим килограм за една седмица.

Колко бързо трябва да отслабваме?

До килограм на седмица е „здравословната” загуба на тегло! Повечето специалисти са на мнение, че е здравословно да се отслабва постепенно и именно с до килограм на седмица.  

Дългосрочно отслабване се гарантира единствено чрез промяна на хранителните навици, придружена с редовни физически упражнения!

Гладуването от своя страна може да доведе до така желаното бързо отслабване, но за повечето от нас този метод не дава добри резултати. Когато приемът на храна е силно занижен (под 1 200 калории на ден), организмът започва да се приспособява и да гори по-малко калории. Това затруднява отслабването! Също така гладуването може да предизвика стомашни спазми, хипогликемия, главоболие и промени в настроението.
Строгата диета не може да доведе до дълготрайно отслабване! Затова и хората, които гладуват, често възвръщат изгубените килограми след края на диетата.

Как да отслабваме здравословно?

Най-добрият начин за отслабване е намаляване на дневната консумация на калории и увеличаване на енергоразхода. Необходимо е да намалим дневния прием на храна и да увеличим физическата активност.

*******
С помощта на калорийния калкулатор лесно и бързо може да изчислявате какво количество калории сте консумирали всеки ден и от колко калории се нуждаете. В случай, че желаете да отслабнете, количеството на приетите от вас калории не трябва да надвишава количеството на нужните ви за деня калории! Ако желаете да отслабвате с до килограм на седмица, ограничете приема на калории до такъв, който се равнява на нужните ви калории (Стъпка 2 на калкулатора) минус 1 100 калории.

Пример:
Ако сте жена на 30 години с тегло 70 кг., височина 170 см. и умерено темпо на натоварване (3-5 тренировки на седмица), то имате нужда от 2 300 калории на ден.
Ограничете дневния прием до 1 200 калории, за да отслабвате с до килограм на седмица и да се радвате на дълготраен и здравословен ефект!


*******

Бележка: Телесни мазнини vs. Хранителни мазнини
Както знаете от темата за калориите в белтъчините, мазнините и въглехидратите, един грам мазнини се равнява на 9 калории. В килограм обаче има 1 000 грама, и така 9 * 1 000 = 9 000 калории, а не 7 716 калории. 
Причината за тази разлика се състои в това, че телесните мазнини или мастната тъкан съдържат не само мазнина, но и други вещества, включително протеини, съединителната тъкан и вода. Мазнините в храната, посочвани в хранителния състав са си чисти мазнини.
Поради различията в двата вида мазнини е целесъобразно да се вземат предвид 7 716 калории на килограм при обсъждането на изгорени мазнини по време на активност, и 9 калории на грам, когата става дума за съдържание на мазнини в храните.


Виж още: 

>>> КАЛКУЛАТОР НА КАЛОРИИ

>>> ПРИМЕРЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ И ЗДРАВОСЛОВНО МЕНЮ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА