Блог

При жените, консумирали нездравословна храна преди да забременеят, рискът от преждевременно раждане се увеличава два пъти

При жените, консумирали нездравословна храна преди да забременеят, рискът от преждевременно раждане се увеличава два пъти

Здравословната диета увеличава шанса за бебетата да се родят навреме, докато дюнерът, подсладените напитки и изобщо храните, приготвени извън дома е по-вероятно да създадат проблеми.

Австралийски учени разкриват връзката между "джънк фууд" (junk food - храна без хранителна стойност) и преждевременно родените бебета. Изводите от изследването са:

  • Жените, които се опитват да забременят следва да избягват всички храни без хранителна стойност, в т.ч. и подсладените напитки, за да намалят риска от преждевременно раждане. 
  • Здравословното хранене преди бременността на жената подобрява в значителна степен здравето на децата й.


Според доклада, бъдещите майки, които консумират нездравословна храна са по-застрашени от преждевременно раждане, като рискът при тях се увеличава с 50% в сравнение с жените, които се хранят пълноценно и имат здравословен режим на хранене. 

Университетските изследвания за първи път потвърждават тази теория. Учените от Изследователския институт Робинсън към Университета в Аделаида изследвали повече от 300 жени от Южна Австралия, за да разберат по-добре хранителните им навици преди бременността. Това е първото проучване от този вид, целящо да определи дали диетата при жените преди зачеването оказва влияние върху плода, който носят след това и раждането на здрави деца.

Резултатите, публикувани в The Journal of Nutrition показват, че жените, които последователно са консумирали храна, богата на белтъчини и плодове преди забременяването е по-малко вероятно да имат преждевременно раждане, в сравнение с тези жени, които постоянно са приемали храни с високо съдържание на мазнини и захари, както и храна извън дома.

Д-р Джесика Гриджър от института заявява: "Преждевременното раждане е причина за 70% от неонаталната смъртност и за 50% от дългосрочните неврологични усложнения при новородените, и се среща при приблизително 1 на всеки 10 бременности в световен мащаб. Това, което можем да направим е да разберем по-добре условията, които водят до преждевременното раждане, за да се подобри преживяемостта на недоносените деца, както и тяхното здраве в дългосрочен аспект."

"В нашето изследване при жените, които консумират богати на протеини храни, включително нетлъсти меса и риба, също плодове, пълнозърнести храни и зеленчуци, се наблюдава значително по-нисък риск от преждевременно раждане."

Д-р Гриджър казва: "От друга страна, жените, които консумират предимно храна за вкъщи, чипс, сладкиши, бисквити и други храни с високо съдържание на наситени мазнини и захар, е по-вероятно да имат бебета, родени преждевременно. Затова е важно да се консумира здравословна диета преди, както и по време на бременността, за да се достигнат по-добри резултати, както за майката, така и за бебето."
Тя добавя още: "Диета е важен рисков фактор, който може да бъде модифициран и никога не е твърде късно да се направи положителна промяна. Надяваме се, че работата ни ще спомогне за насърчаване на здравословния начин на хранене, преди и по време на бременността. Това ще намали броят на смъртните случаи при новородените деца и ще подобри здравето на децата като цяло."

    Източник: Daily Mail