Блог

Алергия, причинена от фъстъци. Що е то?

Алергия, причинена от фъстъци. Що е то? Снимка: Zdravoslovno.com

За алергията от фъстъци

Алергията от фъстъци е реакция, която се появява, когато организмът погрешно идентифицира фъстъците като вредна съставка.
Когато ядете фъстъци или храни, съдържащи фъстъци, вашата имунна система (естествената защитна система на организма, която се бори с инфекциите и болестите) реагира "остро" и това може може да доведе до сериозен, дори понякога животозастрашаващ отговор.

Причини

Алергичната реакция се появява, когато имунната система реагира и освобождава химикали, включително хистамин в кръвта. Тези химикали могат да повлияят на различни тъкани в тялото, като например кожата, очите, носа, дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, белите дробове и кръвоносните съдове.
Не е известно защо фъстъците предизвикат този отговор при някои хора.

Симптоми

Симптомите на алергия след консумацията на фъстъци варират от леки до много тежки.
Ако имате лека реакция, може да получите болки в корема, хрема, сърбеж в очите, копривна треска, или изтръпване в устата и на езика.
Ако реакцията е по-сериозна, могат да се развият допълнителни симптоми като стягане в гърлото, дрезгав глас, хрипове, кашлица, и / или гадене.
Симптомите могат да започнат в рамките на няколко минути до няколко часа след приема на фъстъци или продукти, съдържащи фъстъци.
Хората, които са алергични към фъстъци могат да получат животозастрашаваща реакция, наречена анафилаксия. Симптомите на анафилаксия включват проблеми с дишането и преглъщането; повръщане и диария; виене на свят; опасно ниски нива на кръвното налягане; подуване на устните, езика, гърлото, както и други части на тялото; или загуба на съзнание. Ако това състояние не се лекува, то може да доведе до смърт.
Анафилаксия обикновено се появява в рамките на минути, но може да се случи и до няколко часа след приема на фъстъци или продукти с фъстъци.

Диагноза

За да се диагностицира алергията от фъстъци, личният лекар или друг специалист ще зададе конкретни въпроси и ще извърши физически преглед.
Ще попита за наличие на членове на семейството с хранителни алергии, особено братя и сестри с алергия към фъстъци. Също ще поиска да отговорите на въпроси, свързани с проявлението на симптомите при вас - колко скоро са се появили след като сте консумирали храната. След това ще ви назначи медикаменти като например антихистамини, които биха били полезни във вашия конкретен случай.

Важно е да се разбере дали имате хранителна алергия или непоносимост към храни. Лекарят може да ви помоли да водите регистър на всички храни, които приемате и да описвате реакцията ви към тях. Медицинското лице ще прецени също дали реакцията е причинена от неща като алергия към лекарства, ужилване от насекомо, хранително отравяне, дразнители, съдържащи се в храните или е причинена от досег на кожата до други дразнители.
Специалитът вероятно ще предложи диета, в която са премахнати някои храни, които биха могли да причиняват алергична реакция. Така ще се проследи дали симптомите ще изчезнат.  Ако симптомите се завърнат, когато включите отново храната в менюто си, лекарят вероятно ще потвърди хранителната алергия. Диета с ограничения прием на някои храни може да продължи от 2 до 8 седмици.Вие също можете да направите тестове за алергия, като например тест на кожата или кръвен тест, за да се определи към кои храни сте алергични.  Това се прави в случай, че сте диагностицирани с хранителна алергия.

Лечение

Ако случайно сте консумирали фъстъци или храна, съдържаща фъстъци, следвайте инструкциите на вашия лекар!
При лека реакция, може да се наложи само да се вземе антихистамин, за да се намалят симптомите на хрема или сърбеж по кожата.
Ако обаче алергичната реакция е тежка, следвайте плана за действие при анафилаксия, който вашия лекар ви е начертал за този тип реакция. Ако сте имали подобна тежка реакция и преди това, вероятно е вашият лекар вече да ви е предписал адреналин. Приложете нужната доза адреналин, по начина, който ви е указан (най-често под формата на инжекция в бедрото), и потърсете незабавно медицинска помощ за по-нататъшни инструкции.

Дори ако се почувствате по-добре, след като сте приложили адреналина, симптомите на анафилаксия могат да се повторят или изведнъж да се появяват няколко часа по-късно.
Необходим е престой в болница в продължение на няколко часа, след като симптомите са отшумяли.

Източник: www.webmd.com/allergies

ВИЖ ОЩЕ:

>>> ВСИЧКО ЗА ФЪСТЪЦИТЕ
>>> Хранителни алергии