Блог

Обучителна програма "Хранене и Здраве", 6-7 и 13-14 юни 2015г, София

Обучителна програма "Хранене и Здраве", 6-7 и 13-14 юни 2015г, София

Защо е важен балансът в храненето?

е мотото на третото издание на обучителна програма "Хранене и Здраве”, което ще се проведе на 6-7 и 13-14 юни 2015 в София

Програма "Хранене и Здраве" има за цел да повиши знанията за принципите на балансираното хранене сред по-широка аудитория, като се основава на научно доказани факти за хранителния режим и здравословен начин на живот. Инициативата се реализира за трети път, като през миналата година над 160 души преминаха през обучението и получиха отговор на въпроси като "Как да избера хранителен режим?  Вредни ли са хранителните добавки? Има ли супер храни и как да се храним при болести?"
 
Тази година инициаторите на програмата – Медицински факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и Българско дружество по хранене и диететика, предвиждат разширен обучителен формат, който ще се проведе в 4 съдържателни дни на 6-7 и 13-14 юни 2015, в сградата на Биологическия факултет на СУ.

Лектори в модулите са утвърдени специалисти и преподаватели в областта на храненето и диететиката: проф. д-р Божидар Попов - председател на Българското дружество по хранене и диететика, доц. д-р Людмила Иванова – заместник-декан на Медицинския факултет към СУ "Св. Климент Охридски" и ас. д-р Росица Попова - преподавател по "Хигиена, хранене и екология" към Медицинския факултет на СУ.
Програма "Хранене и здраве", Юни 2015


Обучението включва преглед на актуалните тенденции в науката за храненето, ролята на храните за поддържането на добро здраве, както и рисковете от популярните напоследък диети. Особено внимание е обърнато на специфичните хранителни потребности на отделните възрастови групи в жизнения цикъл на човека, храненето при бременност и кърмене, както и хранителната превенция при най-масовите заболявания като остеопороза, сърдечно-съдови, стомашно-чревни, онкологични болести, диабет тип 2 и др.

Специалистите дават  практически съвети за поддържане на добър баланс между енергийния прием и физическата активност като основа на здравословния стил на живот, а след завършване на обучението се получава сертификат за участие, издаден от Медицински факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и Българско дружество по хранене и диететика.

Участието е свързано със задължителна предварителна регистрация, а пълната програма можете да намерите на  www.hraneneizdrave.info.

Повече за програма "Хранене и Здраве"
Програма "Хранене и здраве" обхваща всичко, което трябва да знаете за здравословното хранене и балансирания хранителен режим в четири дни и три модула:

  • Въведение в науката за храненето представя съвременна информация за модерните направления в науката на храненето, ролята на основните хранителни вещества и продукти, както и актуалните тенденции за здравословно хранене
  • Здравословно хранене в рамките на жизнения цикъл представя актуална информация, обхващаща специфични хранителни потребности според възрастта, физическата активност и физиологичното състояние
  • Хранителна превенция и диетотерапия на съвременните болести обхваща хранителна профилактика на някои болести на съвременността, както и създаване на подходящ режим на хранене с практически диетологични препоръки при вече възникнали заболявания.

Програма "Хранене и здраве" се реализира от Медицински факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и Българско дружество по хранене и диететика, с подкрепата на Кока-Кола ХБК България.