Блог

Организмът ни притежава потенциал да се самолекува. А защо ние му пречим?

Организмът ни притежава потенциал да се самолекува. А защо ние му пречим?

Здравето е резултат на много взаимносвързани фактори, някои от които зависят от нас, а други - не. Един от факторите, който със сигурност можем да контролираме се явява най-ефективното и достъпно лекарство, с което разполагаме, а именно храната.

Хипократ е казал:

"Нека храната бъде твое лекарство и лекарството бъде твоята храна.”

Храната може да бъде лекарство , но може да бъде и отрова. Когато се използва като лекарство, тя ще позволи на тялото да се самолекува, тъй като е създадена за това.

Менюто ни може да бъде лекарство, ако е създадено от природата и съставено от истинска храна, която включва плодове и зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни, семена и ядки, риба, яйца, мляко, месо... изобщо всички онези супер храни, които осигуряват на организма ни максимална полезност и минимални калории.

Храната е отрова, когато е преработена и съдържа нездравословни и умишлено добавени мазнини, захар или сол... Всичко това, което повечето хора консумират в забързаното си ежедневие и смятат за „нормална храна".
Това обаче не е естествена храна, а псевдо храна, която осигурява незначителна полезност за организма, но за сметка на това съдържа огромно количество „празни” калории.

Да! Ние сме това, което ядем! И ако храната, която купуваме ни прави нещастни, дебели или болни, то не трябва вината да се прехвърля изцяло върху индустрията и иновативните форми на реклама. Днес, при наличието на толкова богата информация и канали, чрез които се достъпва тя, незнанието не би следвало да ни оправдава!

Една балансирана и здравословна диета, в комбинация с умерено темпо на физическо натоварване и редовен контрол на приетите калории могат да направят живота ни по-ведър, а тялото ни по-здраво!


ВИЖ ОЩЕ:
>>> Нашето разбиране за здравословно хранене