Блог

Свежите подправки у дома - здравословни, красиви, удобни и евтини

Свежите подправки у дома - здравословни, красиви, удобни и евтини Снимка: Zdravoslovno.com

Вкусът, мирисът и лечебните свойства са направили билките и подправките неразделна част от всеки дом, независимо дали се използват за лечение на болести, в разкрасяващи продукти и процедури, или просто като добавка за подобряване вкуса на храната.

И въпреки огромното разнообразие от сушени подправки и билки, нищо не може да се сравни с пресните „зеленини”, които имат свойството по неповторим начин да придават аромат и особен акцент на ястията.

Освен това, подправките, отглеждани у дома са:

- здравословен аксесоар към традиционното меню. Те съдържат антиоксиданти, етерични масла и биологично активни съединения, и най-често подпомагат храносмилателните процеси в организма. Не прекалявайте обаче с количествата им, когато ги използвате като съставка в ястията. Балансът и при тях е важен, за да усетите техните истински качества и аромат.

- красиви, защото домът става несъмнено по-уютен и свеж.

- удобни, защото винаги са на "една ръка" разстояние.

- по-евтини.

За щастие, отглеждането на подправки в днешно време е лесно, и може да тествате вашите умения за „зелена градина”, независимо дали живете в къща с просторен двор или в апартамент с малка тераса.


Откъде да започнете?

Най-важното е подправките да бъдат отглеждани близо до мястото, където се готви. Дори да разполагате с обширен двор, добре е да отглеждате своите любими подправки в 4-5 саксии, разположени на прозореца в кухнята, където ще са ви винаги "под ръка".  

Саксии и контейнери

През пролетта асортиментът от ароматни треви е особено голям. Подберете си подправки и ги отглеждайте в пластмасови саксии или контейнери. Осигурете им добър дренаж като на дъното на саксията изсипете керамзит или чакъл на дебелина 3 см.

Почва

Не се изкушавайте да използвате градинска почва, защото тя е пълна с пестициди. Напълнете съда с торопочвена смес (почвата е идеална за подправки), която е създадена като са отчетени нуждите на растения от специални торове.

Ако искате да засадите различни видове в един контейнер, то изискванията им към почвата трябва да съвпадат.

Засяване на семената

  • Поставете по 5-6 семенца в саксия на равния разстояния едно от друго.
  • Разтрийте между дланите си малко торопочвена смес и я разстелете в саксията така, че едва да покрие семенцата.
  • Полейте внимателно с лейка с малки дупки.
  • Покрийте всяка саксийка с пластмасова торбичка (тези за фризера ще свършат идеална работа).
  • Поставете съдовете със семенцата на добре осветено място - най-добре е на перваза на прозореца.

Поливане

Поливайте водолюбивите растения веднага щом забележите, че пръстта им е позасъхнала, а останалите - само един път или два пъти в седмицата.

Растеж

Поддържайте почвата влажна, като я оставяте леко да изсъхне между две поливания. Когато кълновете се появят, отстранете торбичките от саксиите. Здравите растения са зелени, а жълтите или полегналите - по-добре отстранете отначало.

Изчакайте семената да поотраснат (около седмица) преди да ги разсадите.

Когато времето започне да се затопля, може да извадите саксиите от външната част на прозореца, първоначално само през деня.


Ето какви подправки ви препоръчваме за отглеждане у дома:

Босилек у дома

Листата се добавят в супи, сосове за спагети, месни ястия. Могат да се сложат и в оцет за аромат.

Копър

Добавя се в най-различни супи и ястия, както и в салати и печива. Комбинира се отлично с месо, риба и кисело мляко, сложен в маринатата придава аромат на туршии.

Магданоз

Добавя се в супи, гарнитури, ястия, салати, смесени подправки, сосове и др.

Мащерка

Освен че е чудесна за чай, мащерката се комбинира добре с пилешко, риба, задушени ястия, супи, доматени сосове, сирена, яйца и ориз.

Риган

Добавя се в месни ястия и сосове, особено добре се комбинира с домати.

Розмарин

Добавя се в чайове, печива, рибни, месни и зеленчукови ястия.


ВИЖ ОЩЕ: 

>>> Здравословни подправки