Блог

Яжте сурови плодове и зеленчуци

Веществата, които се съдържат в тях нормализират обменните процеси и укрепват имунитета.

Синтетичните витамини, които поемаме най-често под формата на таблетки не могат да заместят напълно натуралните. Например аскорбиновата киселина (витамин С) се различава значително от натуралната, която се съдържа в пресните или замразени плодове. В тях освен витамини има още ценни ензими и ферменти. Те обновяват състарените клетки, защитават организма от болестотворни микроорганизми, подпомагат зарастването на рани.

Както е известно, ензимите са необходими и за укрепване на имунната система. Всеки фермент има своя функция, но нито един не действа поотделно. Здравият организъм се нуждае от тяхното достатъчно количество и определено съотношение. Организмът сам изработва ензимите, но с възрастта и развитието на хронични заболявания те намаляват, което може да доведе до нарушение обмяната на веществата, трудно зарастване на рани, възпалителни процеси.
Ензимите се съдържат преди всичко в суровите храни. Затова, за да бъдат в достатъчно количество, поне веднъж на ден (най-добре е сутрин) менюто трябва да се състои само от пресни плодове или зеленчуци. При температура над 50 градуса ензимите се разрушават, затова те липсват в консервираните и стерилизирани продукти.

Препоръчително е обядът и вечерята да започват със зеленчукова салата, може и от замразени продукти. Ако този режим на хранене стане навик, ще бъдат забравени излишните килограми, тъй като ензимите нормализират обмяната на веществата. Разбира се, има ефект само ако не се прекалява с количеството погълната храна.

В киселите краставички, домати и зеле, орехите, семките, меда също има достатъчно ензими. В прясно изцедените сокове те се запазват до 20 минути, след това се разрушават.
Пшеничните зародиши също са много богати на витамини и ензими. Но пшеницата е противопоказна за диабетици, тъй като повишава нивото на кръвната захар. Препоръчва се те да използват овесени и ечемични зародиши. В сезона на простудите организмът се нуждае от повече витрамин С. На всеки 2-3 часа изяждайте по един плод богат на този витамин - киви, портокал, ябълка или пийте вода с изстискан пресен лимон или чай от шипки.

Пушачите задължително трябва да повишават дозата на витамин С, тъй като една цигара унищожава 30 мг от него. Ако стресовото състояние продължи 20 минути, организмът губи 300 мг аскорбинова киселина.

И няколко думи за нитратите: можем да намалим нитратното съдържание в суровите продукти, след като ги измием. Например обелените картофи се нарязват и за половин час се накисват във вода, която след това се излива. Нитратите във вареното цвекло могат да намалеят до минимум, ако веднага след сваряването то се залее със студена вода. Колкото по-бързо изстине цвеклото, толкова по-малко нитрати ще останат в него.