Блог

Факторите, които предопределят телесното тегло

Факторите, които предопределят телесното тегло
  • Генетика

До определена степен физиологията е предопределена, но навиците на родителите също са повлияни и от тяхното тегло. Всяко тяло си е индивидуално и не е непременно копие на телата на родителите.

  • Храна

Онова, което се консумира и съдъращите се в него калории „рисуват” допълнително теглото. За да се качат едва 0.5 кг са необходими 3500 килокалории и следователно, когато човек напълнява от преяждане, това е преяждане, случвало се в продължение на много дни, седмици, месеци...

  • Лекарства

Някои лекарства, включително антидепресанти, противозачатъчни, антипсихотици и лекарства за безсъние са способни да затруднят отслабването, защото променят метаболизма, повишават апетита или и двете.

  • Тютюнопушене

Никотинът всъщност позволява на тялото да поддържа по-ниско тегло, а и освен това тютюнопушенето е занимание за устата, различно от това да се тъпче с храна.  Но, разбира се, в никакъв случай не ви препоръчваме да пушите, за да отслабнете или от страх да не надебелеете. 
Ако сте пушач, отказването на цигарите е единственото най-важно здравословно решение, което можете да вземете. 

  • Механични (основни) действия

Дишането, мигането, изпомпването на кръв – всички тези механични действия, които дори не осъзнаваме, костват на тялото ни калории (енергия). Те подпомагат предопределянето на основната метаболитна стойност.

  • Основни дейности

Такива са например ходенето, вдигането на телефона, жестикулирането... С течение на времето, всички тези малки движения се прибавят към голямото калорийно изгаряне.

Изследване показва, че слабите хора са в състояние да извършват много повече действия от подобен тип, в сравнение с по-тежките хора.

  • Допълнителни дейности

Всичко, което се върши извън основната дейност (независимо дали това е каране на велосипед в продължение на 30 минути или просто ходене пеша от колата до супермаркета) също се отразява на изразходената енергия всеки ден.