Блог

Защо калориите имат значение?

Защо калориите имат значение? Източник: Страхил Иванов - Fitbg.net/ Фитнес програми и диети

Страхил Иванов е завършил Треньорския факултет към НСА по културизъм и фитнес културизъм. Вече 5 години работи професионално като фитнес треньор и консултант по хранене. Стои зад Facebook страницата "Фитнес програми и диети" и един от най-бързоразвиващите се български блогове за правилно хранене и тренировки – Fitbg.net.
Тази статия е изготвена от Страхил специално за аудиторията на Zdravoslovno.com като в нея той обръща внимание на значението на броенето на калории и ролята на калкулаторите.

Надяваме се статията да ви е полезна и интересна! ;)


Броенето на калории е досадно?

Да, досадно е и отнема време. Да, мнозина ще ви посъветват, че е ненужно и не дава напълно точна информация… Както и, че е важен не само броят на калориите, но и от какви храни си ги набавяте…
Но истината е, че броенето на калории работи! Защото това все още е най-добрият начин да достигнем идеалното тегло и да оптимизираме резултатите от програмата си.

Няма как да изчислите калориите с пълна точност

Ще започна с това важно уточнение. И перфекционистите трудно биха могли да преброят 100% от поеманите калории. Дори на пакетираните храни с посочена хранителна информация не може да се разчита напълно. Там може и да пише 7 грама протеини, 25 грама въглехидрати и 150 калории, което на пръв поглед изглежда изключително удобно. Но да не забравяме, че производителите имат право на отклонение до 20% в посочените цифри.
Да не говорим за ходенето на ресторант. В този случай нямате достоверна информация нито за използваните за ястието количества от различните съставки, нито за употребените мазнини.
Стигаме и до приготвянето на храна вкъщи. Тук имате контрол над съставките, които ползвате,но пак не е лесно да проследите всяка калория – особено ако мерите "на око", а не използвате кухненската везна (която силно препоръчвам да си закупите).

Изразходени калории

Какво да кажем за изразходените калории? Тяхното изчисление е още по-голямо предизвикателство. Зависи от начина на живот, от това дали спортувате, от стреса в ежедневието ви и от всяка една дейност, която извършвате. Дори и да знаете колко калории се изгарят при ходене, тичане, плуване и т.н., изчисленията в най-добрият случай могат да са приблизителни. Защото всеки организъм преработва кислорода по различен начин. Защото горенето на калории зависи също от съотношението на мазнини и мускули в тялото. И защото мозъкът също използва голяма част от енергията, нужна на тялото, а неговият разход не може да бъде изчислен по никоя формула.

Калориен калкулатор

И след всичко казано няма как да не стигнем и до въпроса: Ефективни ли са тогава калкулаторите на калории, достъпни като онлайн приложения?
Въпреки изброените по-горе уточнения, калкулаторите за калории остават доста полезни, макар изчисленията да са приблизителни. Да, няма как да се стигне до безгрешен резултат, при положение, че човекът не е машина, задвижвана от универсални правила, а е жива система.
Колкото и добре програмиран да е даден калкулатор, независимо дали отчита движенията на тялото ви, или взема предвид всяка консумирана храна и всяко, въведено от вас натоварване, този калкулатор работи по предварително зададени таблици, статистики и формули и не може да вземе предвид всички специфики на даден човек.
И все пак, макар и да не могат да бъдат 100% коректни, калкулаторите са добра отправна точка, която дава ориентир в спазването на здравословен режим и помага за подобряване на спортните резултати.
Mожете да разгледате калкулатора на калории на Zdravoslovno.com, като въведете храните, които сте консумирали, за да разберете колко калории сте приели, както и да въведете персонални данни (височина, възраст, тегло, пол и начин на живот), за да откриете от колко калории приблизително се нуждаете през деня.

Защо всъщност да броим калориите?

Но какъв всъщност е смисълът на цялото това броене? Отговорът може би ще ви изненада. Истината е, че проследяването на приетите и изразходвани калории не се прави единствено заради самите калории. Идеята да правите анализ на всяко свое ястие и да го съпоставяте с всяко физическо натоварване, носи и една скрита полза. А именно, учите се да обръщате внимание на начина, по който се храните. Съобразявайки се с калорийната стойност на всеки продукт, вие постепенно ще постигнете здравословно меню и ще се научите да взимате правилни решения. Следенето на приетата и изразходваната енергия е лесен начин да държите под контрол диетата си и евентуалните отклонения от нея. Започнете ли да си давате сметка за всяко похапване, постепенно ще придобиете полезни навици и ще превърнете здравословното хранене в навик.

Резултатите

Ако решите да опитате, в началото за вас ще е малко странно. Ще въвеждате данни в калорийния калкулатор и ще броите. Скоро обаче ще започнете да забелязвате кои храни имат по-голяма енергийна стойност, къде има празни калории и къде калориите идват от полезни вещества. И постепенно ще започнете да заменяте нездравословните храни с полезни такива. Вероятно ще обърнете повече внимание и на спортната си активност, на влиянието й върху енергийния баланс и съответно – върху вашето тегло и физическа форма.

Здравословната формула

Формулата е лесна: по-малко храна като количество/ по-добра храна като качество/ повече движение. И позитивните промени няма как да закъснеят. Дори и да не са перфектно точни, калкулаторите ще ви помогнат да комбинирате здравословното хранене и спорта, и да постигнете резултати. А именно резултатите са най-добрият мотиватор.
Веднъж овладели умението да се придържате към здравословно меню, съдържащо оптималния баланс между белтъчини, мазнини и въглехидрати, то се превръща във ваше всекидневно поведение и едва ли ще имате нужда от таблицата с калориите. Но все пак в началото на всичко е започнало именно от там.

Независимо дали крайната цел е сваляне на килограми или изчистване на мазнини, изчисляването на калории може да е първоначалният подтик, който ви е повел към нея.


Още полезна информация, статии и съвети ще откриете във Фейсбук страницата "Фитнес програми и диети", както и в блога на Страхил Иванов за правилно хранене и тренировки – Fitbg.net.